Beleef Utrecht in een lift op een wel heel unieke manier bij Van Der Valk Utrecht

Van een niet bestaande koude beleving in een lift zoals je gewend bent, naar een interactief uitzicht van de stad terwijl je naar de verdieping van jouw keuze beweegt. Liftscapes heeft in het nieuwe Van der Valk in Utrecht in twee Mitsubishi liften een unieke liftreis mogelijk gemaakt. Het is alsof je in een lift van een hotel of kantoorpand voor De Dom staat. Eentje die vanaf de bodem van de Oudegracht naar de top van het ruim 110 meter hoge icoon van Utrecht gaat. Alles is zo echt mogelijk gemaakt. De theepot op de oude V&D, tot de vorm en diepte van de Oudegracht. Zelfs de klok op de Domtoren geeft de actuele tijd weer. Op basis van de tijd zie je dan ook een ander landschap. Zelfs de maanstanden zijn actueel. In het nieuwe Van der Valk-hotel in Utrecht is deze deze liftbeleving vanaf juli 2017 te beleven.

Beleving in een lift

Een lift is voor velen maar een lift. Het brengt je van A naar B. Interactie met anderen is dan vaak ook niet waar men behoefte aan heeft. We schreven eerder al over het onderzoek van Dario Maestripieri, professor bij de universiteit van Chicago. Deze deed onderzoek naar gedrag in een lift. Bezoekers van een lift willen het liefste niets met elkaar te maken hebben en ze willen geen oogcontact of met elkaar spreken. De bedoeling is dat de liftreis zoals nu bij Van der Valk in Utrecht operationeel hier verandering in gaat brengen. Er is tijdens de rit een algemeen onderwerp waar men het luchtig over kan hebben wat sociaal contact makkelijker maakt. Liftscapes heeft proberen te zorgen dat de beleving in de lift niet alleen voor bezoekers van de lift socialer wordt, maar ook voor het hotel Van der Valk voor een duurzame relatie kan zorgen met de gasten.

Martin en Nanny van der Valk hadden als doel om een spraakmakend aandachtspunt te realiseren dat het thema van het hotel zou benadrukken. Alles moest namelijk de Utrechtse binnenstad uitstralen. In Italië had Nanny ooit eens in een lift een bankje en lamp zien staan. “Een gezellig zitje”, aldus Nanny. Daar wilde ze iets mee doen, met die speciale liftbeleving. “Een filmpje of livebeelden van camera’s aan de buitenkant van het hotel zouden niet volstaan. Te simpel of niet mooi genoeg.”, aldus Nanny van der Valk.

“Het moet de eyecatcher worden van het hotel. Toen het af was dacht ik, wow. Dit is veel leuker nog dan dat ik bedacht had.”, zegt Nanny van der Valk over hun nieuwe liftbelevingen in het hotel.

Waarom deze liftreis door Utrecht

Filmmaker Robbert Vogtländer werd gevraagd om in dit vraagstuk te duiken en heeft uiteindelijk met computer-animatiestudio Happy Ship uit Groningen een unieke liftreis door Utrecht mogelijk gemaakt. Na een half jaar van conceptschetsen, technische research, fotografie en tests gaan vandaag, op 14 juli, de deuren open voor dit unieke virtuele uitzicht. De liftreis is in allebei de 2 Mitsubishi-liften bij het nieuwe Van der Valk Utrecht te beleven.

“Wij wilde iets bieden dat verder ging dan een filmpje in een lift. Het moest een visuele ervaring worden. Wat leuk een filmpje, maar hey, er is iets meer mee. We hoeven ons niet te beperken tot de werkelijkheid, maar we hoeven ons ook niet alleen te beperken tot een uitzicht.”, aldus Robbert Vogtländer.

De lift, die vanaf de parkeerkelder tot en met de 20ste etage van het hotel op en neer gaat, is verbonden met sensoren waarbij de locatie van de lift doorgestuurd wordt naar een computer die bepaald wat de animatie op het scherm moet weergeven. De computer regelt op basis van het tijdstip ook het soort beelden. Er is namelijk ook rekening gehouden met verschillende seizoenen. Geen beeld is hetzelfde. Vogtländer: ,”Het is een venster dat langs de realiteit schuift.”

Een liftscape in een lift

Tijdens deze liftreis zie je vogels vliegen, zie je aan de bomen dat de wind waait, golft het water van de Oudegracht en beweegt de aarde zich onder de zon met dezelfde nauwkeurigheid als de klok van de Dom. Een wereldprimeur, aldus bedenker Robbert Vogtländer. De naamspeling liftscape heeft niet direct iets met escape rooms te maken, waarvan er ook verschillende in Utrecht te vinden zijn. Je hoeft hier niet uit de lift te ontsnappen. Alhoewel je wel even uit de werkelijkheid kunt ontsnappen terwijl je in de Mitsubishi lift staat.

Tevens evacuatielift

Er is naast deze unieke liftbelevenis ook nog een andere unieke functie aan deze liftinstallaties. Je hoeft met de liftscape beleving niet te ontsnappen, maar mocht er brand uitbreken of sprake zijn van een calamiteit, dan kan er een beroep worden gedaan op de evacuatiefunctionaliteiten van de liften. Normaal gesproken kan een personenlift in geval van nood niet gebruikt worden voor evacuatie, behalve door de brandweer als het een brandweerlift betreft. Langzaam maar zeker groeit echter het besef dat het noodzakelijk is om liften te gebruiken als je snel gebouwen wilt ontruimen bij brand of calamiteiten.

Bij het toepassen van deze nieuwe evacuatiebesturing van Mitsubishi kunnen bij nood wél mensen geëvacueerd worden met een personenlift. Op vooraf bepaalde evacuatie/verzamel-verdiepingen wordt een evacuatie-tableau geplaatst wat door een geïnstrueerd persoon (bijvoorbeeld een BHV-er) in werking gesteld kan worden. Bij de nieuwe evacuatieschakeling is veel aandacht besteed aan bedieningseenvoud en gemak. Deze 2 liften bij Van der Valk zijn dus officieel ook een evacuatielift.

Bezoek de liftbeleving

Er is een sneak preview van de reis in de lift om Utrecht beter te leren kennen. Natuurlijk is het leuker om het zelf te gaan beleven. Dit kan bij Van der Valk in Utrecht op Winthontlaan 4, 3526 KV Utrecht. De liften zijn bij binnenkomst via de Lobby aan de linkerkant te vinden.

Vanaf nu is het bekende ‘liftdeur-staren’ verleden tijd en liftreizen de nieuwe ervaring.

Eén reactie op “Beleef Utrecht in een lift op een wel heel unieke manier bij Van Der Valk Utrecht”

  1. Ronald Dikstaal

    Gisteren de rit mogen beleven in de nieuwe lift naar verdieping 20. Verbazingwekkend hoe reeel de beelden zijn gemaakt.
    Probeer ook eens verdieping -1 naar de parkeergarage; leuk bedacht :-).

    Beantwoorden

Reageer

  • (zal niet worden gepubliceerd)