De website wordt helaas niet ondersteund door de betreffende browser. We raden je aan om de website in een ander browser te bekijken.

Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Quality in Motion link naar website

Circulair bouwen, hoe doe je dat? 5 voorbeelden

Blog - Geplaatst op 1 juli 2019

Circulair bouwen, ofwel het hergebruiken en recyclen van bouwmaterialen, is een onderwerp dat in de lift zit. Als bouwsector zijn we ons steeds meer bewust van de effecten van materiaalgebruik. Dat bleek uit de vele presentaties over duurzaamheid en circulariteit op Building Holland 2019. Maar op welke praktische manieren passen bedrijven in de sector circulariteit toe? Wij spraken met deelnemers van Building Holland.

 

  1. Tweedehands gebouwonderdelen

BAM herontwikkelt de Bijlmerbajes in Amsterdam op circulaire wijze. De gevangenis wordt omgebouwd tot een complex met zo’n 1350 woningen. 98 procent van de materialen uit de oude gevangenis wordt hergebruikt: ze breken beton en cement om te hergebruiken, ze toveren de tralies om tot balkonhekjes en de gevels krijgen een nieuw leven in studentenwoningen. Daarnaast gebruiken ze zoveel mogelijk afval als grondstof voor het opwekken van energie.

  1. Van gevelbekleding naar meubilair

Trespa heeft Trespa Second Life in het leven geroepen. Als bedrijf van gevelbekleding dat grondstoffen uit de natuur haalt, doen ze hiermee iets terug voor het milieu. Ze maken meubelen en andere producten van oude gevelplaten. Duurzaam en eenvoudig te realiseren: het materiaal is al afgewerkt, dus je hoeft het niet te verven of lakken.

  1. Demontabele huizen

Van Wijnen experimenteert aan De Loskade in Groningen met een circulaire wijk. De woningen zijn volledig demontabel. Dat betekent dat je ze uit elkaar kun schroeven en ergens anders weer opbouwen. Daarnaast testen ze met duurzaamheid en circulariteit op de gebieden van (biobased) materialen op allerlei manieren. Zo passen ze leaseconstructies toe voor wasmachines en interieurbeplanting en de toiletten spoelen zich door met regenwater.

  1. Oogsten in plaats van slopen

New Horizon heeft van circulariteit een ware dienst gemaakt. Dit bedrijf haalt bij de sloop, renovatie of transformatie van gebouwen de bruikbare materialen en grondstoffen uit gebouwen. Zo leverden ze materiaal aan BAM voor het ABN AMRO Paviljoen, dat werd gebruikt voor kozijnen voor de binnenwanden.

  1. Demontabele liften

Mitsubishi Elevator Europe past bij verschillende bouwprojecten een circulair liftmodel toe. Dit model noemen we M-Use®. Bij M-Use® blijft Mitsubishi eigenaar van de lift. De klant betaalt voor het gebruik van de lift. Mitsubishi demonteert de lift aan het einde van de gebruikscyclus en gebruikt waar mogelijk de componenten elders opnieuw. De levensduur, kwaliteit en financiële waarde noteert Mitsubishi in een het Materialenpaspoort. Dit vergemakkelijkt het herinzetten van grondstoffen in de kringloop. Lees meer over M-Use® en zijn unieke marktpositie.