De website wordt helaas niet ondersteund door de betreffende browser. We raden je aan om de website in een ander browser te bekijken.

Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Quality in Motion link naar website

Hoe weet ik of mijn lift toe is aan vervanging?

Blog - Geplaatst op 7 oktober 2019

Als de banden van je fiets aan vervanging toe zijn, dan merk je dat snel genoeg. De banden zijn glad, het profiel is verdwenen en je hebt sneller een lekke band. Of een lift toe is aan vervanging is lastiger te zien. De werking van de lift speelt zich veelal af buiten het zicht van de gebruiker. Toch vertellen deze 6 signalen jou dat je lift of bepaalde liftonderdelen toe zijn aan vervanging.

1. Vaak liftstoringen

Gaan de deuren niet meer goed dicht? Of is het nu al de 2e keer in 3 maanden dat er iemand vast staat in de lift? Een liftstoring kan altijd gebeuren, maar is wel een teken dat er iets mis is. Bijvoorbeeld slijtage aan onderdelen, waardoor ze toe zijn aan vervanging. Ons advies: schakel bij liftstoringen altijd een liftexpert in om te ontdekken wat er mis is.

oude machinekamer lift2. Lawaai of trillingen

De afgelopen tijd is de lift steeds meer gaan trillen en schokken. Ook hoor je sinds een paar weken een vreemd geluid als je in de lift staat. Het is dan goed om aan de bel te trekken. Het kan een signaal zijn dat onderdelen van de lift, bijvoorbeeld van de aandrijving, toe zijn aan vervanging. Is je lift al wat ouder en zijn belangrijke onderdelen versleten? Dan kan het zijn dat de hele lift vervangen moet worden. Goed om te weten: iedere lift maakt geluid. Hoe nieuwer de lift, hoe minder geluid hij maakt. Let dus vooral op ongebruikelijke geluiden en trillingen.

3. Liftdeuren openen en sluiten niet goed

De deuren zijn in het dagelijks gebruik de meest storingsgevoelige onderdelen van een lift. Door verkeerd gebruik van de lift en deuren, kunnen liftdeuren beschadigen en zo storingen veroorzaken. Denk aan het expres blokkeren van de liftdeuren bij een verhuizing. Of rollators en kinder- of winkelwagentjes die schade aan de deuren veroorzaken. Uiteindelijk kan dit er toe leiden dat de liftdeuren niet meer goed openen en sluiten. Met gevaarlijke situaties als gevolg.

Oude mechaniek van de lift

4. Stopverschillen

Stel: de deur van de lift gaat open en je wilt uitstappen. Maar je ziet dat de lift niet op gelijke hoogte staat met de etagevloer van de verdieping. Dit noemen we een stopverschil. Door zo’n verschil kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Ouderen en kinderen kunnen bijvoorbeeld struikelen over de ‘drempel’. Een stopverschil duidt vaak op problemen met de frequentieregeling of besturing. Je lift laten checken door een monteur is in zo’n situatie zeker aan te raden.

5. De lift maakt een ‘hupje’

Misschien heb je het wel eens meegemaakt. Je staat in de lift en vlak voordat hij stopt maakt de lift een klein ‘hupje’. Ook kan het zijn dat je schokken of haperingen voelt terwijl je in de lift staat. Dit is opvallend, want normaal gesproken hoor je als gebruiker nauwelijks iets te merken van het bewegen van de lift. Een klein ‘hupje’ en schokken geven aan dat er problemen zijn met de frequentieregeling, want die bepaalt hoe snel en vloeiend de lift op en neer gaat. Beweegt jouw lift niet vlekkeloos? Schakel dan een liftexpert in voor een controle.

handmatige liftdeur

6. Verouderd interieur

Als gebruiker van de lift valt je oog natuurlijk op het interieur van de lift. Is de vloerbedekking, spiegel of reling verouderd of beschadigd? Of past het niet meer in het totaalplaatje van het gebouw? Modernisering is dan zeker een mogelijkheid. En wat te denken van liftdeuren die je met de hand moet openen? Deze techniek is niet meer van deze tijd. Zo is een vervanging door automatische deuren een vooruitgang in gebruikscomfort en veiligheid. Zeker voor groepen zoals ouderen en minder validen.

Herken je een van deze signalen?

Vraag dan vrijblijvend een liftinspectie aan. Onze liftspecialisten komen graag bij je langs om te achterhalen wat er met de lift aan de hand is. Ook kijken we samen hoe we jou het beste kunnen helpen.

Download de renovatiebrochure       Vraag een liftinspectie aan

Meer gerelateerd nieuws lezen?

Wat zijn de kosten voor liftonderhoud?

De kosten voor liftonderhoud verschillen per type liftonderhoudscontract. Ontdek welke factoren de kosten bepalen en bekijk de gemiddelde liftonderhoudskosten per jaar, per lift.

Lees meer over Wat zijn de kosten voor liftonderhoud?

5 tips om liftstoringen te voorkomen

Liftstoringen voorkomen is beter dan oplossen. Wist jij dat je iets kunt doen om liftstoringen te voorkomen? Bekijk onze 5 praktische tips.

Lees meer over 5 tips om liftstoringen te voorkomen

Meekijken met servicemonteur Danny Roos

Danny Roos werkt inmiddels 4 jaar als servicemonteur bij Mitsubishi. Dagelijks gaat hij op pad op klanten te helpen met liftonderhoud en liftreparaties.

Lees meer over Meekijken met servicemonteur Danny Roos