Toepassingsgebieden lift

Uit ervaring weten onze adviseurs welke liftinstallaties vereist zijn voor een bepaalde toepassing in nieuw te bouwen projecten. Wist u bijvoorbeeld dat een brancardlift wettelijk niet nodig is voor een lift in een hotel? Echter als het een hoog gebouw betreft, raden wij dit toch aan in verband met toegankelijkheid.   Voor alle type toepassingen en gebouwen hebben wij geschikte liften in ons assortiment. Onderstaand treft u een aantal voorbeelden van zaken waar u rekening mee moet houden bij het toepassen van liften in een bepaald gebouw.

Ronald Koedam

MAARTEN HILLEBRAND

Woningen

De meeste gebouwen die in Nederland gebouwd worden, vallen onder woningbouw. Dit is dan ook een grote en belangrijke markt voor Mitsubishi. Machinekamerloze liften zijn gunstig in dit segment omdat er geen ruimte voor een machinekamer nodig is. Zowel onze MEECON als de Nexiez-MRL lift kan dan worden toegepast. De MEECON is uitstekend voor lagere woningbouw en de Nexiez-MRL voor hoogbouw. Hoeveel personenliften uw woongebouw nodig heeft, kunnen wij voor u bekijken en eventueel simuleren. De loopafstand van een toegang van een woning naar een lift mag bijvoorbeeld maximaal 90m zijn.

Bij meer dan 6 woningen, een verdiepingshoogte boven de 12m en/of wanneer het gaat om zorghuisvesting moet er volgens het bouwbesluit in een woongebouw een brancardlift (1050kg) worden toegepast. Zijn deze eigenschappen niet van toepassing op uw gebouw, dan voldoet meestal ook een 630kg, een zogenoemde rolstoellift. Zo is uw woongebouw ook voor rolstoel en scootmobiel gebruikers goed bereikbaar.

Kantoren

Wanneer een kantoor ontworpen wordt, houdt u dan rekeningen met de vervoerscapaciteit van de beoogde liftinstallatie(s) en doorstroming in het gebouw? Om de juiste liftconfiguratie voor een kantoor te bepalen kunnen wij u ondersteunen door bijvoorbeeld liftsimulaties te maken.

Met deze simulaties kunnen wij inzichtelijk maken hoe lang de wacht- of reistijd is, wat de pieken in het energieverbruik zijn en wat de optimale vervoerscapaciteit is. Aan de hand hiervan kunnen wij u vervolgens adviseren wat voor u de liftconfiguratie is die het beste aansluit op uw wensen.

Gezondheidszorg

Liften moeten feilloos functioneren. Zeker in de gezondheidszorg is betrouwbaarheid een absolute vereiste. In het verlengde hiervan zijn er verschillende zaken waar in de zorg rekening mee gehouden dient te worden. Ten eerste het formaat, is een brancardlift voldoende of is een volwaardige beddenlift benodigd? Ook kan het zijn dat er bepaalde ziekenhuisliften alleen toegankelijk zijn voor personeel, of dat er bepaalde liften dienen als een zogenaamde spoedlift.

Wanneer dit het geval is zijn er diverse configuraties die toegepast kunnen worden, zoals een spoedoproep voor OK-personeel, storingsdoormeldingscontacten en dergelijke. Wij kunnen u adviseren in de beste configuratie zodat de lift optimaal gebruikt kan worden.

Onderwijs

In veel (grote) onderwijsgebouwen worden liften toegepast. Aangezien er in dergelijke gebouwen vaak gewerkt wordt met verschillende doelgroepen, is het niet altijd de bedoeling dat iedereen hier gebruik van kan maken. Het “verkeer” kan in sommige gevallen via de trap worden geleid.

Om te zorgen dat de lift niet door een ieder wordt gebruikt, worden er meestal kaartlezers toegepast. Zo kunnen bijvoorbeeld personeelsleden en rolstoelgebruikers in bezit van een kaartlezer, het bedieningspaneel vrijgeven voor gebruik.

Industrie

In de industrie worden vaak de zwaardere jongens toegepast: een goederenlift met een groot oppervlak en een groot hefvermogen. Hefvermogens van 5.000 of 12.000 kilo zijn hierop geen uitzondering. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een industrielift een heftruck met ballast moet kunnen dragen, een auto met aanhanger of een mooie vleugel in een concertgebouw. Om dit alles goed te vervoeren dienen er diverse maatregelen te worden getroffen.

Afhankelijk van de functie kan er worden gekozen om vier liftleiders te hanteren in plaats van de gebruikelijke twee, waarbij er inschietbeveiliging per stopplaats wordt geplaatst om de kooi op zijn plaats te houden tijdens het beladen. Ook kan er een duidelijke geluid- en lichtsignalering in de kooi geplaatst worden voor de chauffeur van de heftruck.

Musea

In musea zijn vaak bijzondere liften gewenst. De liften moeten bijvoorbeeld komen in een bestaand museum of er is een eye-catcher gewenst bij de entree. Wat denkt u van de glazen lift in het Mauritshuis in Den Haag, die zo in de vloer verdwijnt of de strakke glazen liftschacht met glazen liftkooi bij de Hermitage.

Bij een museum lift zijn vaak hoge esthetische eisen gewenst van zowel de architect als de opdrachtgever. Goede samenwerking van alle partijen met directe communicatie is hierin erg belangrijk. Door de eigen fabriek is Mitsubishi in staat aan deze bijzondere wensen te voldoen en samen met de klant een prachtige speciale lift neer te zetten die aansluit bij het museum.

Overig

De hiervoor genoemde toepassingsgebieden zijn uiteraard niet de enige gebieden waar wij liften en/of roltrappen toepassen. In winkels bijvoorbeeld, zijn zowel personenliften als goederenliften benodigd. Deze hebben elk hun eigen uitstraling. Voor de goederen wordt vaak een lift groot hefvermogen en een industriële uitstraling toegepast. De liften voor het winkelende publiek mogen wel wat meer uitstraling hebben, of mogen zelfs een echte eye-catcher zijn.

De glazen lift in de Kalvertoren in Amsterdam is een voorbeeld van een opvallende personenlift in een winkelpand. Ook in Woonmall Alexandrium staat een glazen lift. Deze valt echter mooi samen met de gevel, waardoor het open karakter niet wordt doorbroken. Ook in parkeergarages en stadions worden onze liften ingepast. De Galgenwaard en Euroborg zijn hier voorbeelden van.