De website wordt helaas niet ondersteund door de betreffende browser. We raden je aan om de website in een ander browser te bekijken.

Search
Generic filters
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht

Let op: wij hebben op dit moment te maken met langere levertijden dan u van ons gewend bent

Search
Generic filters
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Quality in Motion link naar website

Historie

Geschiedenis

Mitsubishi Electric is wereldwijd één van de toonaangevende producenten op het gebied van betrouwbare en duurzame liftinstallaties, liftonderhoud en liftrenovaties. In Azië is Mitsubishi zelfs marktleider. In West Europa wordt de marktpositie de laatste jaren steeds verder uitgebouwd, met name in het segment van kwalitatief hoogstaande projecten.

Mitsubishi Elevator Europe (MEE) in Veenendaal is de Nederlandse vertegenwoordiger van deze hoogwaardige producten. Doordat wij over eigen engineerings- en productiefaciliteiten en over een eigen testtoren beschikken, zijn wij in staat om de liften geheel volgens de specificatie van onze opdrachtgevers te leveren.

Onze organisatie is al meer dan 67 jaar een vertrouwde partij in de Nederlandse markt. Aanvankelijk onder de naam EVLI (Eerste Veenendaalse Lift Industrie), daarna als WDE (wat de afkorting is van Wolter & Dros EVLI) en sinds 2000 onder de huidige naam Mitsubishi Elevator Europe.

Mitsubishi Elevator Europe

De geschiedenis van Mitsubishi Elevator Europe gaat terug tot 1951. In dat jaar werd de Eerste Veenendaalse Lift Industrie opgericht, beter bekend als EVLI. Hoewel men begon als fabrikant van bouwliften, werd al snel de overstap naar liften voor personen en goederen gemaakt. In 1973 is EVLI gefuseerd met de liftenafdeling van Wolter & Dros in Amersfoort. Deze nieuwe organisatie werd tot WDE (Wolter & Dros EVLI) gedoopt. Wolter & Dros behoorde in die tijd tot de houdstermaatschappij OGEM, waaruit later TBI Holdings is voortgekomen. Omstreeks 1976 ging de toenmalige directie van WDE op zoek naar een nieuwe leverancier van hoofdcomponenten en zo zijn de eerste contacten met Mitsubishi gelegd. Tot eind jaren negentig van de vorige eeuw was WDE een zelfstandige liftenbouwer met Mitsubishi als leverancier van hoofdcomponenten.

Vlak voor de eeuwwisseling gaf Mitsubishi aan TBI Holdings te kennen dat men graag een aandeel in WDE wilde om op die manier in Europa vaste voet aan de grond te krijgen. In 2001 verwierf Mitsubishi 51% van de aandelen en werd de naam gewijzigd in Mitsubishi Elevator Europe. In 2008 heeft Mitsubishi de resterende 49% van de aandelen van TBI Holdings overgenomen en mag zij zich sindsdien volledig eigenaar noemen van deze oer-Hollandse organisatie.

Mitsubishi Electric

De meeste mensen in Nederland denken bij de merknaam Mitsubishi alleen aan auto’s, of op z’n minst dat auto’s voor Mitsubishi de grootste productgroep vormt. Mitsubishi is echter een conglomeraat van zo’n 45 bedrijven die bij elkaar een jaarlijkse wereldwijde omzet genereren van meer dan 300 miljard dollar en waar circa 600.000 mensen werken.

Zoals bij de meeste grote bedrijven was de start van Mitsubishi bescheiden. Het was aan het einde van de 19de eeuw dat Yataro Iwasaki met drie gehuurde stoomschepen een rederij begon.

Mitsubishi Concern

In de loop der jaren zijn de activiteiten van Mitsubishi steeds verder uitgebreid, waardoor een concern ontstond met activiteiten op het gebied van productie, handel en financiële dienstverlening zoals banken en verzekeringsbedrijven. Aan het einde van de tweede wereldoorlog bedroeg de bijdrage van Mitsubishi aan de Japanse economie 18% van het BNP. Op last van de Verenigde Staten, die na de tweede wereldoorlog veel invloed hadden in Japan, is het bedrijf toen opgesplitst om de invloed van de Japanse economie wat meer te versnipperen. Zoals beschreven bestaat Mitsubishi vandaag de dag uit ongeveer 45 onafhankelijke bedrijven.

Enkele andere belangrijke onderdelen van het Mitsubishi conglomeraat zijn:

  • Het handelsbedrijf ‘Mitsubishi Corporation’ met een jaarlijkse omzet van ca. 100 miljard dollar;
  • ‘The Bank of Tokyo-Mitsubishi’ is met een jaarlijkse omzet van ca. 81 miljard dollar in omvang één van de top 10 banken in de wereld;
  • ‘Mitsubishi Motors’, bekend van de auto’s;
  • ‘Nikon’, bekend van de camera’s;
  • De ‘Kirin’ bierbrouwerijen.

Kijk voor een volledig overzicht op http://www.mitsubishi.com/

Mitsubishi logo

Sinds 1870 wordt het logo gebruikt, hoewel het in de loop van de jaren wel is aangepast (zie afbeelding).

Het verwijst naar het familiewapen van Yataro Iwasaki en naar een klavertje drie: het familiewapen van de eerste werknemer, genaamd Tosa Clan.

De naam Mitsubishi betekent ‘drie diamanten’ en is de weerspiegeling van de drie pijlers waarop alle Mitsubishi bedrijven op zijn gericht: kwaliteit, betrouwbaarheid en service.

In het logo vindt u deze drie diamanten symbolisch terug in de vorm van de drie ruiten.

mitsu – drie
hishi – diamantvormen

In Japan wordt de “h” in het midden van een woord vaak uitgesproken als een “b”. Vandaar “MitsuBishi”