De website wordt helaas niet ondersteund door de betreffende browser. We raden je aan om de website in een ander browser te bekijken.

Search
Generic filters
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Search
Generic filters
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Quality in Motion link naar website

MEEgroeilift

Hoogbouw op een klein oppervlak kan voor een uitdaging zorgen. Hoe krijg je de bouwmaterialen omhoog? Vaak wordt een bouwlift of hijskraan ingezet die buiten het gebouw zelf staat. Maar dat is niet altijd een efficiënte oplossing bij weinig ruimte op de bouwplaats. Daarom hebben wij van Mitsubishi Elevator Europe (MEE) de MEEgroeilift ontwikkeld.

Wat is de MEEgroeilift?

De MEEgroeilift is een lift die letterlijk meegroeit met de bouw van een hoogbouwpand. Het is daarmee zeer geschikt voor hoogbouw waarbij er op de bouwplaats geen ruimte is voor een externe lift. De inzet van de MEEgroeilift bespaart tijd en materieel in vergelijking met traditionele bouwliften. Het gebouw blijft ook wind- en waterdicht omdat de gevel niet deels open hoeft te blijven.

De essentiële liftcomponenten van de MEEgroeilift bestaan tijdens de bouw uit voorloop componenten. Bij oplevering van de lift worden deze tijdelijke componenten vernieuwd zodat het de eindkwaliteit niet frustreert. Hiermee waarborgen wij een hoge kwaliteitsstandaard. En de voorloop componenten? Die gebruiken we opnieuw bij een volgend project.

Hoe werkt de MEEgroeilift?

De MEEgroeilift in de Zalmhaventoren

Na installatie van de MEEgroeilift kan het groeiproces beginnen. Terwijl het gebouw hoger wordt, klimt de MEEgroeilift erachteraan. Hoe werkt dit? We installeren de lift als de ruwbouw tot een afgesproken niveau gereed is en het tussendak waterdicht en veilig is afgewerkt. De machineruimte steunt in zijn geheel op schuifbalken in de schacht. We nemen de lift in gebruik onder de tijdelijke positie van de machineruimte en daarboven starten we met het installeren van de leiders voor de nieuwe verdiepingen.

Tegelijkertijd bouwen de bouwvakkers verder de hoogte in. Als deze verdiepingen gereed zijn, installeren we in dit deel de liftleiders en deuren en treffen we de voorbereidingen voor een nieuwe stap omhoog. We hijsen de machinekamer op, verlengen de kabels en we nemen de lift in gebruik op de nieuwe hoogte. Zo groeien we mee met onze MEEgroeilift.

Tijd en werk besparen

De basiscomponenten van de definitieve lift zijn al in de liftschacht gemonteerd.

Hoge eindkwaliteit

De tijdelijke componenten worden vernieuwd bij oplevering.
inder snel en worden hergebruikt bij een volgend project.

Duurzaam werken

De componenten roesten minder snel en worden hergebruikt bij een volgend project.

Sneller bouwen

De lift rijdt met 2 m/s en heeft automatische liftdeuren.

De MEEgroeilift bestaat uit 3 componenten: de kabelruimte, de machinekamer en de kooi.

Kabelruimte

De MEEgroeilift heeft een kabelruimte waarin de kabels zich oprollen aan de liftkooi. Anders dan bij andere liften, belanden de kabels hierdoor niet onderin de liftschaft in een put met (regen)water. Dit maakt de MEEgroeilift duurzaam: de kabels roesten nauwelijks en zijn minder snel aan vervanging toe. Je kunt ze tevens hergebruiken bij een volgend project. Hetzelfde geldt voor de tractiemachines.

Machinekamer

De machinekamer bevat twee tractiemachines. Op de ene tractiemachine rijdt de lift met twee meter per seconde. Dit is sneller dan een reguliere bouwlift. Hierdoor kan het bouwpersoneel sneller werken. De andere tractiemachine dient voor het afrollen van de extra lange staalkabel. De staalkabel heeft alvast de lengte van het hele gebouw. Zo hoef je deze na de bouw niet opnieuw te installeren.

Kooi

De kooi is geschikt als bouwlift, en heeft dankzij de automatische deuren de eigenschappen van een personenlift. Deze deuren brengen twee voordelen met zich mee: het bouwpersoneel kan sneller werken ten opzichte van handbediende deuren. En na de bouw kunnen de deuren worden hergebruikt. Als ontwikkelaar beschadigingen voorkomen? Dan kan je kiezen voor tijdelijke panelen voor de schachtdeuren.

Na de bouw

Ook na de bouw bespaar je tijd en inzet van materieel dankzij de MEEgroeilift. De opzet voor de liftschaft is namelijk al gemaakt. Hetzelfde geldt voor de liftleiders en de bedieningskast voor de deuren. Het MEEpersoneel hoeft alleen nog maar de liftkooi met buitendeuren, het tegengewicht en een van de twee tractiemachines te vernieuwen. De nieuwe tractiemachine verandert de bouwlift in een snelle personenlift: de liftsnelheid gaat van twee meter per seconde naar zes meter per seconde. Op deze manier groeien de liftonderdelen letterlijk mee. Je begint met een schone lei en krijgt standaard 40 jaar garantie op de liften van MEE.

Zalmhaventoren Rotterdam

Mitsubishi werkt met de inzet van twee MEEgroeiliften mee aan het bouwtraject van de hoogste wolkenkrabber in de Benelux: de Zalmhaventoren in Rotterdam.

Deze liften kunnen per vier verdiepingen meegroeien met de bouw. Als De Zalmhaven eenmaal staat en de MEEgroeiliften niet langer nodig zijn, bouwen we ze om naar personenliften.

De Zalmhaventoren, gelegen aan de Maas vlakbij de Erasmusbrug zal maar liefst 215 meter de hoogte in gaan en telt straks 59 verdiepingen. De toren zal tevens twee flankerende torens naast zich zien staan van 70 meter. Lees meer over het Zalmhavenproject.

Meer weten over de MEEgroeilift?

Benieuwd of de MEEgroeilift ook toepasbaar is in jouw nieuwbouwproject?
Bij Mitsubishi bieden we deskundig advies. Van tekeningen tot plaatsing en onderhoud.

Afspraak maken