De website wordt helaas niet ondersteund door de betreffende browser. We raden je aan om de website in een ander browser te bekijken.

Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Quality in Motion link naar website

MEEgroeilift

Hoogbouw op een klein oppervlak zorgt voor een uitdaging: hoe krijg je de bouwmaterialen omhoog? Met onze MEEgroeilift bieden wij de oplossing voor jouw hoogbouwproject.

Contact opnemen

Wat is een MEEgroeilift?

Onze MEEgroeilift is een lift die letterlijk meegroeit tijdens de constructie van een gebouw. De lift is snel en heeft automatische liftdeuren, zodat mensen sneller op hun werkplek zijn. Hiermee is deze lift geschikt voor extreme hoogbouw met weinig horizontaal bouwoppervlak.

Bij nieuwe hoogbouw in grote steden is er vaak weinig ruimte voor een externe bouwlift. Met onze MEEgroeilift bespaar je ruimte op de bouwplaats, tijd en materiaal, ten opzichte van traditionele bouwliften. Daarnaast blijft het gebouw zo tijdens het bouwen wind- en waterdicht, omdat de gevel niet open hoeft te blijven voor een externe bouwlift.

De essentiële liftcomponenten van de MEEgroeilift bestaan tijdens de bouw uit voorloopcomponenten. Bij de oplevering van de lift vernieuwen wij deze tijdelijke componenten voor de beste eindkwaliteit. Zo verzekeren wij jou van onze hoge kwaliteitsstandaard. En de voorloopcomponenten? Die gebruiken we opnieuw bij een volgend project. Zo besparen we op materiaal en verkleinen we onze CO2-uitstoot.

Hoe werkt een MEEgroeilift?

Na de installatie van de MEEgroeilift begint het groeiproces: terwijl het gebouw hoger wordt, klimt de lift erachteraan. We installeren de lift als de ruwbouw tot een afgesproken niveau gereed is en het tussendak waterdicht en veilig is. De machineruimte steunt in zijn geheel op schuifbalken in de schacht. We nemen de lift in gebruik onder de tijdelijke positie van de machineruimte en daarboven starten we met het installeren van de leiders voor de nieuwe verdiepingen.

Tegelijkertijd bouwen de bouwvakkers verder de hoogte in. Als de verdiepingen klaar zijn, installeren we in dit deel de liftleiders en deuren, en bereiden we ons voor op een nieuwe stap omhoog. We hijsen de machinekamer op, verlengen de kabels en nemen de lift in gebruik op de nieuwe hoogte. Zo groeien we mee met onze MEEgroeilift.

Onze MEEgroeilift bestaat uit 3 onderdelen:
de kabelruimte, de machinekamer en de kooi.

Kabelruimte

De MEEgroeilift heeft een kabelruimte waarin de kabels zich oprollen aan de liftkooi. Anders dan bij andere liften, belanden de kabels hierdoor niet onderin de liftschaft in een put met (regen)water. Dit maakt de MEEgroeilift duurzaam: de kabels roesten nauwelijks en zijn minder snel aan vervanging toe. En je kunt ze hergebruiken bij een volgend project, net als de tractiemachines.

Machinekamer

De machinekamer bevat twee tractiemachines. Op de ene tractiemachine rijdt de lift met twee meter per seconde. Dit is sneller dan een gewone bouwlift. Hierdoor kan het bouwpersoneel sneller werken. De andere tractiemachine dient voor het afrollen van de extra lange staalkabel, met alvast de lengte van het hele gebouw. Zo hoef je deze na de bouw niet opnieuw te installeren.

Kooi

De kooi is geschikt als bouwlift en heeft dankzij de automatische deuren de eigenschappen van een personenlift. Deze deuren hebben twee voordelen: het bouwpersoneel kan sneller werken en na de bouw kunnen de deuren worden hergebruikt. Als ontwikkelaar beschadigingen voorkomen? Dan kun je kiezen voor tijdelijke panelen voor de schachtdeuren.

Na de bouw

Ook na de bouw bespaar je tijd en inzet van materieel dankzij de MEEgroeilift. De opzet voor de liftschaft is namelijk al gemaakt. Hetzelfde geldt voor de liftleiders en de bedieningskast voor de deuren. Het MEEpersoneel hoeft alleen nog maar de liftkooi met buitendeuren, het tegengewicht en een van de twee tractiemachines te vernieuwen. De nieuwe tractiemachine verandert de bouwlift in een snelle personenlift: de liftsnelheid gaat van twee meter per seconde naar zes meter per seconde. Op deze manier groeien de liftonderdelen letterlijk mee. Je begint met een schone lei en krijgt standaard 40 jaar garantie op de liften van MEE.

Waarom een MEEgroeilift?

Tijd en werk besparen

De MEEgroeilift wordt inpandig opgebouwd in de bestaande schachten van het pand. De basiscomponenten van de definitieve lift zijn al in de liftschacht zijn gemonteerd. Zo kan er snel, droog en efficiënt worden gewerkt.

Hoge eindkwaliteit

Bij oplevering van de lift worden tijdelijke componenten vernieuwd. Hiermee waarborgen wij een hoge kwaliteitsstandaard. Zo wordt de uiteindelijke lift gebruikt met nieuwe materialen.

Duurzaam werken

De componenten van de MEEgroeilift worden gedemonteerd en gebruikt bij een volgend project. Zo besparen we op materiaal en Co2 uitstoot.

Sneller bouwen

De MEEgroeilift rijdt met 2 m/s en heeft automatische liftdeuren. Hierdoor kunnen de mensen sneller naar hun werkplek om hun werkzaamheden uit te voeren.

Projecten met een MEEgroeilift

Zalmhaventoren Rotterdam

Met twee MEEgroeiliften werkten wij mee aan het bouwtraject van de hoogste woontoren in de Benelux: de Zalmhaventoren in Rotterdam.

Onze liften groeiden per vier verdiepingen mee met de bouw. Toen de Zalmhaventoren eenmaal stond, waren onze MEEgroeiliften niet langer nodig en bouwden we deze om naar persoonsliften.

De Zalmhaventoren, gelegen aan de Maas vlakbij de Erasmusbrug, gaat maar liefst 215 meter de hoogte in en telt 59 verdiepingen. Naast de toren staan twee ondersteunende torens van 70 meter.

Zalmhaven

Rotterdam

Met 215 meter is De Zalmhaven I de hoogste woontoren in de Benelux, uitkijkend over de Maas en de Erasmusbrug van Rotterdam. Mitsubishi is sinds de ontwikkelfase van de wolkenkrabbers aangesloten als liftleverancier en als adviseur in verticale mobiliteit.

NieuwbouwM-Use
Lees meer over Zalmhaven

Contact met ons opnemen

Wil je meer weten over onze MEEgroeilift? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden binnen jouw bouwproject.

Contact opnemen