De website wordt helaas niet ondersteund door de betreffende browser. We raden je aan om de website in een ander browser te bekijken.

Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Quality in Motion link naar website

8 duurzame oplossingen om als VvE energie te besparen

Blog - Geplaatst op 21 augustus 2019

Je gloeilampen vervangen door LED-verlichting, minder wasjes draaien of een tv met energielabel A. In je eigen woning of appartement ben je misschien al bewust bezig met energiebesparing. Maar hoe kun je als VvE energie besparen in je gebouw terwijl je ook nog eens bijdraagt aan een beter milieu? In dit artikel lees je 8 duurzame oplossingen om als VvE energie te besparen. Een extra voordeel: vaak stijgt de waarde van je gebouw door deze duurzame investeringen.

Duurzame oplossingen

Energiebespaarder 1: glas en kozijnen

Via de ramen in je gebouw gaat veel warmte verloren. Zijn de kozijnen en ruiten toe aan vervanging? Kies dan voor nieuwe kozijnen met triple glas. Triple glas en HR++-glas isoleren veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. Warmte verdwijnt hierdoor minder snel uit het gebouw en in de zomer blijven de woningen beter koel. De stookkosten dalen en zo bespaar je op je energieverbruik.

Energiebespaarder 2: gevelisolatie

Bij gevelisolatie denk je als eerste aan spouwmuurisolatie. Een spouwmuur bestaat uit een stenen binnenmuur en een buitenmuur met daartussen een open ruimte (de spouw) van ongeveer 5 tot 15 centimeter. Je kunt deze spouw gemakkelijk en snel door een gespecialiseerd bedrijf laten opvullen met isolatiemateriaal. Denk aan piepschuimbolletjes, steenwol of glaswol. Al deze materialen isoleren ongeveer even goed, dus kies bij voorkeur isolatiemateriaal met het KOMO-keurmerk.

Verder kun je spouwmuurisolatie goed combineren met twee andere vormen van gevelisolatie: binnenisolatie of buitenisolatie. Bij binnenisolatie wordt er een extra wand tegen de binnenmuur geplaatst. Vervolgens wordt de muur netjes afgewerkt met verf, behang of stucwerk. Bij buitenisolatie breng je bijvoorbeeld isolatiemateriaal aan tegen de buitenmuur. Daarna worden de gevels afgewerkt met pleisterwerk of andere muurbekleding. Dit alles voor het goede doel: een lager energieverbruik.

Energiebespaarder 3: liften en liftonderhoud

Betrouwbare en goedwerkende liften in je gebouw zijn belangrijk. Mensen moeten zich makkelijk en snel van en naar hun woningen kunnen begeven. Toch kan de lift in je gebouw problemen veroorzaken, bijvoorbeeld door ouderdom.

Het nadeel van oude liften is dat de liftinstallatie technisch gezien niet meer van deze tijd is. Oude liften zijn vaak hydraulische liften, deze werken met oliedruk. Deze oude liften gebruiken veel energie en hebben veel onderhoud nodig, wat hoge kosten met zich meebrengt. Is je lift aan vervanging toe en wil je tegelijkertijd ook energie besparen? Kies dan voor een lift met tractietechniek en energielabel A. Bijvoorbeeld de duurzame oplossing M-Use®, de eerste circulaire lift van Nederland. Met een M-Use® lift draag je bij aan een circulair gebruik van grondstoffen. Zo worden alle onderdelen van een M-Use® lift na de gebruikscyclus hergebruikt voor andere liften. Is de lift echt op? Dan recyclen we de onderdelen tot nieuwe materialen.

Een ander voordeel van M-Use® is dat je geen eigenaar bent van de lift. Zo lease je een energiezuinige lift voor een vast bedrag. In dit bedrag zitten ook de kosten voor reparaties, vervangingen en keuringen. Zo is je liftonderhoud goed geregeld en kom je niet voor verrassingen te staan. Want weet jij wat je nu maandelijks of jaarlijks kwijt bent aan liftonderhoud? En hoe tevreden zijn Nederlandse VvE’s over hun onderhoudspartij? Dit en meer lees je in het VVEO onderzoek naar liftonderhoud bij VvE’s.

Energiebespaarder 4: dakisolatie

Een dak zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers van een gebouw. Warme lucht stijgt omhoog. Door het dak goed te isoleren voorkom je dat warmte uit je gebouw ontsnapt. Je kunt daken zowel aan de binnenkant als buitenkant isoleren. Met een goede dakisolatie bespaar je jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten. Als groot appartementencomplex misschien wel duizenden euro’s per jaar. Je kunt trouwens ook iets moois maken van je dak, zoals het volgende idee laat zien.

groen dak

Energiebespaarder 5: groene daken

Een dak beplant met grassoorten, mos, kruiden, struiken of zelfs bomen. Het wordt steeds populairder. Wat zijn de voordelen van een groen dak? Het biedt ten eerste een oplossing voor overtollig water. Een groot deel van de neerslag wordt opgenomen en dat voorkomt wateroverlast. Ook isoleert een groen dak tegen de hitte én de kou. Zo hoef jij minder vaak de verwarming of airco aan te zetten. Verder zorgt jouw daktuin voor een extra leefgebied voor stadsdieren en -planten.

Duurzame oplossingen

Energiebespaarder 6: zonnepanelen

Zie je een groen dak niet zo zitten? Dan hebben we nog een andere oplossing: zonnepanelen. Het is niet de makkelijkste investering om te doen als VvE, maar wel een interessante. Appartementencomplexen hebben vaak een groot dak, een perfecte plek voor één of meerdere zonnepanelen. Maar welk type panelen zijn dan het meest geschikt? En hoeveel plaats je er op je dak? Heb je hier als VvE genoeg geld voor? En welke subsidies kun je krijgen? Je begrijpt het al. Veel vragen. Ga dus op onderzoek uit, laat je goed adviseren en ontdek of zonnepanelen voor jullie een energie- en kostenbesparing opleveren.

Energiebespaarder 7: stap over naar LED-verlichting

Wist je dat je veel winst kunt behalen met de lampen in je gebouw? Stel: je houdt een wedstrijd tussen LED-lampen en gloeilampen. Dan komt LED-verlichting als winnaar uit de bus. Want LED-lampen zijn aantrekkelijk geprijsd, bevatten geen giftige stoffen en ze branden binnen één seconde op vol vermogen en in verschillende mooie kleuren. Uiteindelijk bespaar je met LED-verlichting al snel meer dan 70% op je elektriciteitsverbruik. Goed voor het milieu en je portemonnee. Ben je al overtuigd?

Energiebespaarder 8: verwarming met een warmtepomp

Vaak bestaat de helft van je energierekening uit kosten voor verwarming. Een tiende daarvan is voor warm water. Zonneboilers en elektrische warmtepompen zijn duurzame alternatieven voor gasgestookte installaties. Warmtepompen halen warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Zo zorgen ze op een milieuvriendelijke manier voor verwarming van water. Verder geeft de overheid subsidie op het kopen van een warmtepomp. Bovendien heeft de overheid de belasting op elektriciteit verlaagd.