De website wordt helaas niet ondersteund door de betreffende browser. We raden je aan om de website in een ander browser te bekijken.

Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Quality in Motion link naar website

Hoe wij liftschachten opbouwen en liften monteren

Blog - Geplaatst op 5 juni 2019

In veel gevallen is een liftschacht al bouwkundig voorzien. Een liftschacht kan zowel van beton, kalkzandsteen of staal gemaakt worden. Hierbij is het echter wel van belang dat er rekening gehouden wordt met het feit dat de krachten van de lift afgedragen moeten kunnen worden aan deze constructie.

In de liftschacht mogen geen andere leidingen lopen dan die van de lift zelf. Dit heeft te maken met veiligheid. Voor algemene werkzaamheden zouden er anders elektriciens in de liftschacht moeten zijn terwijl de lift in werking is. Dit is veel te gevaarlijk.

Op onze afdeling Nieuwbouw Uitvoer beschikken wij over ruim veertig monteurs voor liftmontage. Zij monteren de nieuwe lift in de liftschacht in het gebouw. Aangezien de mogelijkheden voor een bepaalde montage methodiek en bijbehorende opbouw van de liftschacht per project verschilt, wordt er altijd in overleg met elkaar bekeken welk type liftmontage wordt toegepast.

De meest gangbare en efficiënte manier van monteren van een lift is het inhijsen van de kooi via een open gehouden liftschacht. Een voorbeeld van dit proces is te zien op de fotoreeks hieronder.

montage van een lift

montage van een lift

Liftmontage

Afhankelijk van de hoogte van het gebouw is de inhijs methodiek nog onder te verdelen in een variant met werkvloeren op elke verdieping of een met een werkvloer op enkel de bovenste verdieping. Deze laatste variant wordt ook wel steigerloze montage genoemd.

Wanneer het niet mogelijk is om de lift in te hijsen, bijvoorbeeld als het dak al dicht is of de liftschacht niet tot de bovenste verdieping doorloopt, is het ook mogelijk op de lift in de schacht op te bouwen. Deze methode wordt ook vaak gekozen bij liftrenovatie vanwege de veelal beperkte ruimte waarin gewerkt moet worden en om de overlast voor gebouwgebruikers te minimaliseren.

Een nieuwe lift als tijdelijke bouwlift

Na het opbouwen van de liftschacht en het monteren van de lift bestaat er de mogelijkheid om de nieuwe tijdelijke lift te gebruiken als bouwlift. Dit kan bijvoorbeeld erg handig zijn als er in de rest van het gebouw ook nog werkzaamheden zijn en men hiervoor zware materialen of andere industriële goederen moet vervoeren. Ook kan een bouwlift als verhuislift werken als er voor de oplevering van het gebouw al meubels verhuisd moeten worden.

Bij gebruik van de lift tijdens de bouw wordt de lift nog niet volledig opgeleverd, maar tijdelijk gekeurd. Dit moet om de 3 maanden opnieuw gebeuren. Elke maand komt er een monteur langs voor onderhoud en het nalopen van de belangrijkste punten. De liftkooi wordt hierbij van binnen veelal bekleed met hout om beschadigingen te voorkomen.

Verder is er de mogelijkheid om bijvoorbeeld tijdelijk een GSM-module toe te passen als de vaste telefoonlijn nog niet werkt of om de besturing aan te passen. Het voordeel van op een dergelijke manier gebruik maken van de bestaande lift(en) is dat er geen aparte bouwlift hoeft te worden gehuurd en dat er tevens geen lift aan de buitenkant bij hoeft te worden geplaatst. De lift geeft minder storingen dan deze bouwlift in de buitenlucht en ‘rijdt’ een stuk sneller. Dit werkt een stuk efficiënter qua tijd en scheelt vaak ook in kosten.

Meer informatie

Vanuit onze faciliteiten is er veel mogelijk omtrent liftschachten en liftmontage. Graag denken wij met u mee voor de juiste oplossing.

Vrijblijvend contact opnemen