De website wordt helaas niet ondersteund door de betreffende browser. We raden je aan om de website in een ander browser te bekijken.

Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Quality in Motion link naar website

Waarom heb ik slecht mobiel ontvangst in de lift?

Blog - Geplaatst op 7 augustus 2019

Je hebt het vast en zeker meegemaakt: je staat in de lift en wil nog even snel een telefoontje plegen of een bericht versturen. De liftdeuren sluiten en… weg is je bereik! Hoe kan dit?

lift telefoon

Voor het antwoord op deze vraag gaan we terug naar 1836. De Britse natuurkundige Michael Faraday ontdekte dat er geen elektrisch veld binnen een metalen afgesloten kooi bestaat. Je spreekt dan van een kooi van Faraday – vernoemd naar deze beste man. Magnetrons en de ruimte waarin een MRI-scanner staat vormen ook een kooi van Faraday zodat er geen elektrische straling naar buiten ontsnapt. Zelfs radiosignalen kunnen niet tot zo’n kooi van Faraday doordringen.

Een liftkooi is ook Faraday-kooi. Geen perfecte, want een lift heeft door zijn gleuven en mix van andere materialen zogezegde ‘gaten’. Maar de liftkooi is dicht genoeg om het GSM-signaal te verzwakken. Daarbij werken de elektrische velden rondom een lift en het gewapende beton van een gebouw ook niet mee als het om mobiel bereik gaat.

Vanaf nu stappen jij en je telefoon nooit meer de lift in zonder even aan Faraday te denken. Weer wat geleerd!