De website wordt helaas niet ondersteund door de betreffende browser. We raden je aan om de website in een ander browser te bekijken.

Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Quality in Motion link naar website

Zo voorkomt een lift dat jij lang moet wachten

Blog - Geplaatst op 4 september 2019

De zomervakantie is weer voorbij. We ruilen het strand of de camping weer in voor de drukte op de weg of in het openbaar vervoer. Ook op het kantoor is het druk. Zo moet je misschien weer wachten op de lift of sta je opgepropt tussen je collega’s in de cabine. Leuk is anders… Gelukkig is er een oplossing: een slimme lift. Maar hoe werkt zo’n lift?

Vrouw staat in volle liftBling! Eén druk op de knop en de liftdeuren springen open. Blijkbaar stond de lift al op jou te wachten. Toeval is dit niet, want een slimme lift weet waar hij moet zijn. Er verschuilen zich allerlei regels en technologie achter het knopje naast de liftdeur. Die knopjes bepalen hoe de lift zich door het gebouw beweegt en hierdoor zo snel en efficiënt mogelijk mensen naar de juiste verdiepingen brengt.

Een lerende lift

Zo’n slimme lift in een hoog gebouw is een zelflerend systeem. De lift wordt geïnstalleerd, maakt ritten en leert zo stap-voor-stap het gebouw en haar gebruikers kennen. Wat zijn de piektijden? Wat zijn de daluren? En vanaf welke verdieping pakken mensen vaak de lift? Deze informatie wordt opgeslagen in het ‘geheugen’ en steeds verder aangevuld. Hoe langer de liften functioneren, hoe slimmer ze worden.

Neem bijvoorbeeld de ochtenden. Het is 9 uur, veel mensen komen aan op kantoor. Iedereen wil natuurlijk zo snel mogelijk naar zijn of haar werkplek. Dit betekent spitsuur voor de liften, want zo veel mogelijk mensen moeten omhoog. Doordat dit iedere dag het geval is, weet het systeem dat zij zo veel mogelijk liften naar beneden moet sturen rond de klok van 9. Hetzelfde geldt rond lunchtijd. Pakken veel mensen vanaf de 8e verdieping de lift? Dan blijft de lift zich rond deze verdieping bewegen, omdat hij dit heeft geleerd uit ervaring. Bijvoorbeeld door het aantal oproepen en het gewicht te meten. Handig toch?