De website wordt helaas niet ondersteund door de betreffende browser. We raden je aan om de website in een ander browser te bekijken.

Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Quality in Motion link naar website

Duurzaam bouwen: hoe doet de bouwsector dat?

Blog - Geplaatst op 1 mei 2019

De bouwsector speelt een belangrijke rol bij het verduurzamen van de maatschappij. Dat bleek ook uit de vele presentaties over duurzaamheid en circulariteit tijdens Building Holland 2019. Hoewel deze beurs alweer een paar maanden geleden was, speelt deze kwestie nog volop. Op welke praktische manieren verkleinen bedrijven in de bouwsector hun ecologische voetafdruk? Wij gingen op onderzoek uit.

Groenere kantoorsferen

Een geleased koffieapparaat, kartonnen koffiebekers, gescheiden afvalstromen, zonnepanelen op het dak, vegetarische lunches en elektrische auto’s en fietsen: duurzaamheid wint men in de kantoorsferen vooral in de dagelijkse activiteiten. “Je moet er als management wel echt voor kiezen. Vooral bij de meer conservatieve bedrijfsculturen zit maatschappelijk verantwoord ondernemen niet zomaar in de bedrijfsgenen”, licht een bezoeker toe.

Van C02 naar kalksteen

Op grotere schaal experimenteert de bouwsector veel met zowel het verduurzamen van productieprocessen als de producten zelf. Zo introduceert een kalksteenbedrijf een compensatiesteen dat C02 nodig heeft om het verhardingsproces in de steen te realiseren. Hiermee compenseren ze het warmte- en energieverbruik dat bij het productieproces van zandsteen komt kijken. “We slaan C02 op in het product en dat komt er nooit meer uit. We streven ernaar om dit te koppelen aan een andere industrie of warmtebron die restwarmte produceert. Dan vangen we twee vliegen in één klap”, legt de standhouder uit.

Duurzaam en circulair tot in het kleinste detail

BAM voerde met de ontwikkeling van Circl – het ABN AMRO Paviljoen aan de Zuidas – duurzaamheid door tot in het kleinste detail. Alles is voorzien van materiaalpaspoorten, het isolatiemateriaal bestaat uit oude spijkerbroeken, de zonnepanelen produceren genoeg stroom voor het hele pand en het pand gebruikt gelijkstroom in plaats van wisselspanning. Ook de houten liftkoker is uniek, waar Mitsubishi Elevator Europe duurzame liften in op en neer laat gaan.

Energieneutraal hotel

Het is Hotel Breeze Amsterdam gelukt om een volledig energieneutraal hotel te realiseren. Hoe? Door gebruik te maken van zonne-energie, windenergie en ondergrondse warmte/koude (water)opslag. De samenwerking van wind, zon, aarde en water zorgt voor verkoeling en verwarming van het hele pand. Bij een zero energy hotel hoort een duurzame lift: Mitsubishi Elevators Europe & Hotel Breeze Amsterdam hebben elkaar hierin gevonden. De M-Use® lift van Mitsubishi is de eerste circulaire lift ter wereld. Het recyclen en hergebruiken van liftmaterialen past bij het gedachtengoed van Breeze. Mitsubishi demonteert de lift aan het einde van de gebruikscyclus en gebruikt waar mogelijk de componenten elders opnieuw. Lees meer over onze duurzame M-Use® liften.

 

 

 

Trends en ontwikkelingen in de bouwsector

Lees meer over Trends en ontwikkelingen in de bouwsector

8 duurzame oplossingen om als VvE energie te besparen

Hoe kun je als VvE energie besparen terwijl je ook nog eens bijdraagt aan een beter milieu? Wij geven je 8 duurzame oplossingen om energie te besparen.

Lees meer over 8 duurzame oplossingen om als VvE energie te besparen

Circulair bouwen: wat zijn de knelpunten?

Circulair bouwen. In de bouwsector gonst deze term rond, maar hoe realiseer je dat circulair bouwen nou echt? Waar loop je tegenaan in het bouwproces?

Lees meer over Circulair bouwen: wat zijn de knelpunten?