De website wordt helaas niet ondersteund door de betreffende browser. We raden je aan om de website in een ander browser te bekijken.

Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Quality in Motion link naar website

Wat zijn de voor- en nadelen van vrije liftcomponenten?

Blog - Geplaatst op 31 maart 2020

In de liftenbranche is het inmiddels een bekend fenomeen: vrij verkrijgbare liftcomponenten. Maar wat zijn het precies? En welke voordelen en nadelen leveren vrije liftcomponenten op?

Wat zijn vrij verkrijgbare componenten?

Kijken we naar de liftbranche, dan zien we 2 soorten liftcomponenten. De merk-eigen liftcomponenten en de vrij onafhankelijke componenten, ook wel merkonafhankelijke liftcomponenten genoemd. Wat zijn de verschillen?

  • De merk-eigen liftcomponenten zijn onderdelen van de lift die worden gefabriceerd en toegepast door bekende liftproducenten, zoals Mitsubishi Elevator Europe er één van is. Deze liftcomponenten worden alleen toegepast in het betreffende merk en type lift. Ze zijn moeilijk toepasbaar voor andere merken en type liften.
  • De vrij verkrijgbare liftcomponenten worden gefabriceerd door liftfabrikanten die zich specifiek richten op deze universele liftonderdelen. Bijvoorbeeld een fabrikant van liftbesturingssystemen die alleen liftbesturingen produceert. De vrij verkrijgbare liftcomponenten zijn toepasbaar op verschillende merken en type liftinstallaties.

De voor- en nadelen op een rij

Voordelen Nadelen
Hoge beschikbaarheid en korte levertijden Samenhang van de liftcomponenten is minder dan bij de merk-eigen liftcomponenten
Toepasbaar op meerdere merken en type liften De precieze levensduur is vaak onbekend
Een vrije keuze in onderhoudspartij
Innovatieve liftcomponenten
Veelal voordeliger in de aanschaf

Voordelen vrij verkrijgbare liftcomponenten

1. Hoge beschikbaarheid en korte levertijden

Het grootste voordeel van vrij verkrijgbare liftcomponenten is dat iedereen ze kan bestellen. Bijvoorbeeld online via een webshop of rechtstreeks bij een leverancier. Daarnaast is de levertijd vaak korter dan wanneer je liftcomponenten besteld bij een liftproducent van een merk.

Helemaal als je lift stil staat, wil je graag dat je lift zo snel mogelijk gerepareerd wordt. Heb je de liftonderdelen eenmaal in huis, dan kan iedere liftmonteur ze makkelijk installeren. Bij merk-eigen liftcomponenten heb je vaak langere wachttijd en betaal je marge op losse liftonderdelen. Tegelijkertijd zien we in de markt gelukkig ook dat het tegenwoordig makkelijker en sneller gaat om merk-eigen liftcomponenten te bestellen.

2. Toepasbaar op meerdere merken en type liften

Het grote voordeel van vrij verkrijgbare componenten is dat het vaak makkelijker toepasbaar is met de andere componenten in de lift. Neem bijvoorbeeld het besturingssysteem. De software in universele liftbesturingen is ‘open-source’. Dit betekent dat er gebruikt wordt gemaakt van een algemene taal die de andere liftcomponenten makkelijk begrijpen. Hierdoor is een verbinding met de andere liftcomponenten zo gelegd, zonder dat daar veel werk, moeite en afstemming bij komt kijken. Een vrij verkrijgbaar besturingssysteem vervangen in een lift verloopt hierdoor snel en soepel, want het is makkelijk te integreren met de andere liftcomponenten.

3. Een vrije keuze in liftonderhoud

Als een lift is opgebouwd uit vrij verkrijgbare componenten, dan ben je minder gebonden aan een liftonderhoudspartij. De vrij verkrijgbare liftcomponenten, zoals een besturingssysteem of de aandrijfmachine, zijn bekend in de markt. Veel verschillende liftonderhoudspartijen weten hoe deze liftonderdelen werken, hoe je ze moet vervangen en welk onderhoud ze nodig hebben. Hierdoor kun jij als lifteigenaar kiezen wie het onderhoud van jouw lift mag verzorgen. Bij merk-eigen liftcomponenten ligt dit vaak anders. Het liftsysteem en de componenten zijn vaak alleen toegankelijk met bepaalde codes. Alleen de merkpartijen kennen deze codes, zodat zij als enige partij in staat zijn om het liftonderhoud te doen. Wat wel in het voordeel van deze liftfabrikanten spreekt is dat zij de liftonderdelen het beste kennen. Hierdoor kunnen zij snel bepalen wat de status is van een liftonderdeel, welk onderhoud nodig is en hoe liftproblemen opgelost kunnen worden.

4. Innovatieve liftcomponenten

Vrij verkrijgbare componenten lopen vaak voorop qua innovatie ten opzichte van merk-eigen componenten. Een voorbeeld is een veiligheidsrem die je elektronisch kunt besturen, terwijl dit voorheen mechanisch ging. Een elektronische veiligheidsrem is vrij nieuw op de markt. Een elektronisch systeem detecteert of de lift te snel gaat. Is dit het geval? Dan grijpt de rem in. Zo voorkomt de veiligheidsrem dat de lift te ver doorschiet of naar beneden zakt.

Een ander innovatief liftcomponent is de Limax. Die regelt de bewegingen van de lift helemaal elektronisch. Dat bespaart veel bewegende onderdelen. De Limax zit op de lift en krijgt continu informatie over de bewegingen van de lift door middel van een magneetband die helemaal van boven naar beneden in de liftschacht hangt. De Limax meet precies waar de lift is, hoe snel hij gaat, enzovoorts. De Limax geeft dat door aan de boordcomputer en als iets niet klopt, dan grijpt die boordcomputer gelijk in. Het voordeel van dit systeem is dat liftmonteurs veel minder contactjes hoeven te monteren en dat er nergens kabeltjes meer lopen. Hierdoor scheelt het tijd en geld. Uiteindelijk maken dergelijke innovatieve vrije liftcomponenten je lift modern en toekomstbestendig.

Nadelen vrij verkrijgbare liftcomponenten

1. Samenhang is minder dan bij merk-eigen liftcomponenten

Bestaat een lift uit veel verschillende vrij verkrijgbare componenten die niet goed op elkaar afgestemd zijn? Dan is de kans groter dat er op den duur problemen ontstaan. Denk aan liftstoringen of mankementen aan liftonderdelen, met vervangingen als gevolg. Dit komt omdat veel vrij verkrijgbare componenten vaak niet gezamenlijk getest zijn als één werkend geheel. Hoe functioneren een vrij verkrijgbaar besturingssysteem, aandrijvingsmotor en bedieningspaneel samen in één liftinstallatie? Vaak is dit niet getest en dus is het moeilijk voorspellen wat de levensduur van de liftcomponenten is. Bij merk-eigen liftcomponenten zijn de liftcomponenten wél getest en op elkaar afgestemd. Zo is er beter nagedacht over de kwaliteitseisen en is er inzichtelijk hoe de lift presteert en wat de levensduur van de liftcomponenten is. Dit verkleint de kans op liftproblemen in de toekomst.

2. Onzekerheid over levensduur van vrije liftcomponenten

Een ander nadeel van vrij verkrijgbare liftcomponenten is dat de levensduur vaak niet bekend is. Leveranciers en producenten geven weliswaar vaak een indicatie van het aantal jaren of ritten dat het component meegaat. Maar hoe presteren de vrije liftcomponenten in combinatie met andere liftonderdelen in een specifieke gebruikssituatie? Wat is dan de levensduur? Deze onzekerheid zorgt ervoor dat in de praktijk niet precies bekend is wanneer je een liftonderdeel moet vervangen.

Bij merk-eigen liftcomponenten ligt dit anders. Liftfabrikanten doen vaak nauwkeurige metingen en verzamelen veel data over de werking en prestaties van de liftcomponenten in het totale verband binnen een specifiek lifttype. Hierdoor kan exact worden bepaald wat de levensduur van een component is en wanneer je liftonderdelen moet vervangen. Zo ben je liftstoringen voor en zorg je dat jouw lift in beweging blijft. Overweeg je een lifttype aan te schaffen die opgebouwd is uit vrij verkrijgbare componenten? Zorg dan altijd dat je er zeker van bent dat de lift in z’n totaliteit uitgebreid getest is en de betreffende fabrikant kan in staan voor de kwaliteit van de lift.

“Met de nieuwe MOVE lift laten wij zien dat we mee bewegen met markt. Uiteindelijk willen we samen een liftmarkt creëren met zo hoog mogelijk beschikbaarheidspercentage„

Alex Admiraal, Sales Manager Service

De MOVE: een lift met vrij verkrijgbare componenten

Ben je op zoek naar een lift met vrij verkrijgbare liftcomponenten? Onze nieuwe MOVE is een lift die volledig is opgebouwd uit vrij verkrijgbare liftcomponenten van gerenommeerde Europese leveranciers. Bovendien heeft de MOVE ruim 1,2 miljoen testritten gemaakt in onze testtoren. Samen met de intelligente sensoriek die alle individuele componenten continue doormeet, is daardoor precies bekend wat de levensduur en performance is van de lift. Met de MOVE durven we dan ook te stellen dat we het beste van twee werelden bieden. Namelijk het voordelige en innovatie karakter van vrij verkrijgbare componenten gecombineerd met de bewezen kwaliteit en zekerheid van Mitsubishi.

Meer informatie

Wil je meer weten over onze MOVE of heb je nog een vraag over vrij verkrijgbare componenten? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Vrijblijvend contact opnemen Meer informatie over MOVE