De website wordt helaas niet ondersteund door de betreffende browser. We raden je aan om de website in een ander browser te bekijken.

Search
Generic filters
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Search
Generic filters
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Quality in Motion link naar website

Havenhuis

Uniek gebouw want dient als het hoofdkantoor van het Havenbedrijf Antwerpen.

Het Havenhuis, een sieraad als symbool voor de Antwerpse Haven

Op een eilandje in de Antwerpse haven ”Kattendijk” vind je een eyecatcher die je niet snel zult vergeten, ”Het Havenhuis”. De taak was simpel, breng zowel de technische als administratieve diensten onder op een gezamenlijke plek. Het monumentale pand dat voorheen diende als brandweerkazerne bleek de geschikte plek om dit project te realiseren.

Architecte Zaha Hadid

Toen eenmaal bekend werd dat ze de opdracht had gekregen om een ontwerp te maken, stond ze voor een complexe uitdaging. Zaha Hadid stond bekend om haar ontwerpen met gladde objecten en gebouwen met ronde welvingen. Voor het Havenhuis besloot ze geen horizontale, maar een verticale uitbreiding te realiseren. De diversiteit van het kleurenspel op de volledige glazen gevel weerspiegelt twinkelend op het water en in de lucht. Dit geeft nog maar eens aan op wat voor een uitzonderlijke locatie het staat. Ze heeft het toonbeeld van de 21e eeuw ontworpen voor de diamantenstad Antwerpen.

Hoe duurzaam krijg je een historisch pand?

Het bleek nog niet zo makkelijk, maar ook niet onhaalbaar. Het Havenhuis wilde hoge standaarden op het gebied van duurzaamheid. Warmtepompen die via een boorgat-energie-opslagsysteem water pompen op meer dan 100 locaties door het gebouw om zo het gebouw te voorzien van verwarming en koeling. Ook wordt gebruik gemaakt automatische daglichtregelingen om de behoefte aan kunstlicht te beperken, zo reduceert het energieverbruik nog verder. Mede door deze ontwikkelingen behaalde het Havenhuis de BREAAM status ”Very Good”.

De uitdagingen van een nieuwe lift

Van vaste werkplekken naar mobiele werkplekken is een mooi trappetje naar verticale mobiliteit. Wij pakken toch liever de lift. Het plaatsen van de lift had nog enige uitdaging doordat het gebouw, net als een echt schip soms iets kan bewegen. Architecte Zaha Hadid heeft het gebouw op de kazerne als het ware op een romp laten bouwen. Zij kreeg na de bouw een eigen plein, het ”Zaha Hadidplein”. Echter heeft zij dat nooit geweten, omdat zij een paar maanden voor de oplevering plotseling overleed.

Type projectRenovatieRenovatie
PlaatsAntwerpen
Datum18 juni 2018