De website wordt helaas niet ondersteund door de betreffende browser. We raden je aan om de website in een ander browser te bekijken.

Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Quality in Motion link naar website

Van der Valk Utrecht

Bij het Van der Valk-hotel in Utrecht vind je een unieke visuele liftbelevenis.

Beleving in een lift

Een lift is voor velen maar een lift. Hij brengt je van A naar B. Interactie met anderen is dan vaak ook niet waar men behoefte aan heeft. De bedoeling is dat de liftreis zoals nu bij Van der Valk in Utrecht hier verandering in gaat brengen.

Martin en Nanny van der Valk hadden als doel om een spraakmakend aandachtspunt te realiseren dat het thema van het hotel zou benadrukken. Alles moest namelijk de Utrechtse binnenstad uitstralen. In Italië had Nanny ooit eens in een lift een bankje en lamp zien staan. “Een gezellig zitje”, aldus Nanny. Daar wilden ze iets mee doen, met die speciale liftbeleving. “Een filmpje of livebeelden van camera’s aan de buitenkant van het hotel zouden niet volstaan. Te simpel of niet mooi genoeg,” zegtNanny van der Valk.

“Het moet de eyecatcher worden van het hotel. Toen het af was dacht ik: wow. Dit is veel leuker nog dan dat ik bedacht had,” zegt Nanny van der Valk over hun nieuwe liftbelevingen in het hotel.


Waarom deze liftreis door Utrecht?

Filmmaker Robbert Vogtländer werd gevraagd om in dit vraagstuk te duiken en heeft uiteindelijk met computer-animatiestudio Happy Ship uit Groningen een unieke liftreis door Utrecht mogelijk gemaakt. Na een half jaar van conceptschetsen, technische research, fotografie en tests gingen op 14 juli de deuren open voor dit unieke virtuele uitzicht. De liftreis is in allebei de twee Mitsubishi-liften bij het nieuwe Van der Valk Utrecht te beleven.

“Wij wilden iets bieden dat verder ging dan een filmpje in een lift. Het moest een visuele ervaring worden. Wat leuk een filmpje, maar hey, er is iets meer mee. We hoeven ons niet te beperken tot de werkelijkheid, maar we hoeven ons ook niet alleen te beperken tot een uitzicht.”, aldus Robbert Vogtländer.

De lift, die vanaf de parkeerkelder tot en met de 20ste etage van het hotel op en neer gaat, is verbonden met sensoren waarbij de locatie van de lift doorgestuurd wordt naar een computer die bepaalt wat de animatie op het scherm moet weergeven. De computer regelt op basis van het tijdstip ook het soort beelden. Er is namelijk ook rekening gehouden met verschillende seizoenen. Geen beeld is hetzelfde. Vogtländer: ”Het is een venster dat langs de realiteit schuift.”

Een liftscape in een lift

Tijdens deze liftreis zie je vogels vliegen, zie je aan de bomen dat de wind waait, golft het water van de Oudegracht en beweegt de aarde zich onder de zon met dezelfde nauwkeurigheid als de klok van de Dom. Een wereldprimeur, aldus bedenker Robbert Vogtländer. De naamspeling liftscape heeft niet direct iets met escape rooms te maken, waarvan er ook verschillende in Utrecht te vinden zijn. Je hoeft hier niet uit de lift te ontsnappen. Alhoewel je wel even uit de werkelijkheid kunt ontsnappen terwijl je in de Mitsubishi-lift staat.

Tevens evacuatielift

Er is naast deze unieke liftbelevenis ook nog een andere unieke functie aan deze liftinstallaties. Je hoeft met de liftcape beleving niet te ontsnappen, maar mocht er brand uitbreken of sprake zijn van een calamiteit, dan kan er een beroep worden gedaan op de evacuatiefunctionaliteiten van de liften. Normaal gesproken kan een personenlift in geval van nood niet gebruikt worden voor evacuatie, behalve door de brandweer als het een brandweerlift betreft. Langzaam maar zeker groeit echter het besef dat het noodzakelijk is om liften te gebruiken als je snel gebouwen wilt ontruimen bij brand of calamiteiten. Bij het toepassen van deze nieuwe evacuatiebesturing van Mitsubishi kunnen bij nood wél mensen geëvacueerd worden met een personenlift. Op vooraf bepaalde evacuatie/verzamel-verdiepingen wordt een evacuatie-tableau geplaatst wat door een geïnstrueerd persoon (bijvoorbeeld een BHV-er) in werking gesteld kan worden. Bij de nieuwe evacuatieschakeling is veel aandacht besteed aan bedieningseenvoud en gemak. Deze 2 liften bij Van der Valk zijn dus officieel ook een evacuatielift.

Bezoek de liftbeleving

Er is een sneak preview van de reis in de lift om Utrecht beter te leren kennen. Natuurlijk is het leuker om het zelf te gaan beleven. Dit kan bij Van der Valk in Utrecht op Winthontlaan 4, 3526 KV Utrecht. De liften zijn bij binnenkomst via de Lobby aan de linkerkant te vinden. Vanaf nu is het bekende ‘liftdeur-staren’ verleden tijd en liftreizen de nieuwe ervaring.

Type project NieuwbouwNieuwbouw
Plaats Utrecht
Opleverdatum