De website wordt helaas niet ondersteund door de betreffende browser. We raden je aan om de website in een ander browser te bekijken.

Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Quality in Motion link naar website

Evacuatielift: een lift voor extra veiligheid

Gebouwen worden steeds hoger. Daarmee stel je heel andere eisen aan je lift – maar ook aan veiligheid. Normaliter gebruik je de lift niet tijdens bijvoorbeeld een brand. Maar wat nou als je in een rolstoel zit en van de 15e verdieping met de trap naar beneden moet? In zo’n situatie kan een evacuatielift levens redden.

Waarom een evacuatielift

Heel gek: er zijn nog nergens wettelijke eisen voor evacuatieliften. Het devies is heel lang geweest dat je in geval van nood nooit de lift pakt. Sterker nog: bij brand werkt de lift meestal niet. Dat is ook best logisch in een laag gebouw. Je kunt daar meestal makkelijk via de vluchtroute per trap naar beneden. Maar in een heel hoog gebouw is dat helemaal niet veilig. Mensen hebben niet altijd de juiste conditie om snel tientallen trappen naar beneden te lopen. En rolstoelgebruikers moeten in zo’n situatie getild worden. Dat kan voor verstoppingen en onveilige situaties zorgen.

Hoe belangrijk zo’n evacuatielift kan zijn, heeft bijna iedereen wel gezien tijdens de aanslag op de Twin Towers in New York op 11 september 2001. En bij een BHV-test in de Petronas Towers in Kuala Lumpur – destijds de hoogste torens ter wereld – werd een evacuatietest na 3 uur gestopt, vanwege complete chaos in de trappenhuizen. In een vervolgtest, waarbij de lift wel gebruikt werd, waren de torens binnen een half uur volledig ontruimd.

Een evacuatielift redt levens. Gebouwen met meer dan 5 verdiepingen moeten het in overweging nemen is ons advies.

Evert Visser
Algemeen directeur

Hoe werkt een evacuatielift?

Een evacuatielift is een brandweerlift die in geval van nood ook door personen gebruikt mag worden. Dat betekent dat de lift in contact staat met een brandmeldsysteem. Laat iemand weten dat er brand is? Dan gaat de lift in ‘evacuatiemodus’. Daarmee is de lift onderdeel van het evacuatieplan. Vanaf dat moment kan de lift alleen op vooraf aangegeven verdiepingen stoppen, die als evacuatieverdieping zijn ingericht. Een BHV’er bedient de lift en op elke evacuatieverdieping is een BHV’er aanwezig. Die verzamelt de mensen die niet goed met de trap kunnen. Zo wordt het gebouw snel en systematisch geëvacueerd in geval van nood.

Van der Valk Houten

Houten

Luxe en modern Van der Valk-hotel in Houten, in de buurt van Utrecht.

Nieuwbouw
Lees meer over Van der Valk Houten

Een evacuatielift in de praktijk

De behoefte aan een evacuatielift is duidelijk. Momenteel wordt de internationale norm voor evacuatieliften vastgesteld. Bij Mitsubishi Elevator Europe hebben we al een eerste evacuatielift ontwikkeld. Die kun je zelf zien in het Van der Valk Hotel in Utrecht. We hebben berekend dat in dit hotel 15% procent van de gasten en medewerkers extra geëvacueerd kunnen worden in geval van nood.

 

Eisen plaatsen evacuatielift

Er zijn nog geen wettelijke eisen voor het plaatsen van een evacuatielift. De evacuatieliften die wij plaatsen, voldoen aan de volgende eisen:

  • De lift voldoet aan de wetgeving brandveiligheid uit het Bouwbesluit.
  • Je kunt door een knop of rookdetector aan de lift laten weten dat er brand of een noodsituatie is.
  • De lift heeft extra intercommogelijkheden, zodat de besturende BHV’er kan communiceren met het evacuatieteam.
  • De liftschacht heeft een manier om met rook om te gaan (smoke management).
  • De lift heen een eigen voeding voor electriciteit, zodat de lift blijft werken als de stroom uitvalt.
  • De lift blijft werken als er contact met water is: daar blust de brandweer tenslotte mee.
  • De lobby voor de lift is brandveilig.
  • De lift kan vanuit de lift zelf bestuurd worden met een speciale sleutel.
  • De lift kan ook extern bestuurd worden.

Maak een afspraak rondom evacuatieliften

De beste kwaliteit liften voor een prijs waar je normaliter meer stilstand, meer gedoe en uiteindelijk meer zorgen om hebt. Neem vrijblijvend contact op met een van onze liftspecialisten om de mogelijkheden en voordelen van een evacuatielift in jouw situatie te schetsen.

Vrijblijvend contact opnemen

Meer lezen?

Hoe evacuatieliften levens redden in hoge gebouwen

Een evacuatielift biedt een extra vluchtroute tijdens een brand of een noodgeval. En draagt bij aan brandveiligheid. Ontdek hoe een evacuatielift werkt.

Lees meer over Hoe evacuatieliften levens redden in hoge gebouwen

Mag je bij brand een lift gebruiken?

Mensen mogen tijdens een noodsituatie alleen gebruikmaken van een evacuatielift, terwijl een brandweerlift alleen bestemd is voor de brandweer. In deze blog lees je waarom.

Lees meer over Mag je bij brand een lift gebruiken?

"In 10 jaar tijd heeft de lift maar 2 keer stilgestaan"

‘’Deze appartementen zijn enorm in trek. Zijn VvE heeft het goed voor elkaar. Door een sterk MJOP wordt er op de juiste manier geïnvesteerd in de toekomst en heeft men voldoende in kas.

Lees meer over "In 10 jaar tijd heeft de lift maar 2 keer stilgestaan"