De website wordt helaas niet ondersteund door de betreffende browser. We raden je aan om de website in een ander browser te bekijken.

Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Quality in Motion link naar website

Mag je bij brand een lift gebruiken?

Blog - Geplaatst op 5 december 2019

Sinterklaas is net het land uit en de kerstdagen staan alweer voor de deur. December is een gezellige feestmaand. Helaas is het ook een periode met veel woningenbranden. Daarom vertellen we je in deze blog wie er in geval van nood gebruik mag maken van de lift.

Veel brandmeldingen in december

Naast een feestelijke maand is december een periode van ongelukken met omvallende kaarsen, kerstbomen die vlam vatten, brandwonden bij het gourmetten, vuurwerk en feestkleding die vlam vat. Dit blijkt ook uit de cijfers: het aantal brandclaims vertoont rond het einde van het jaar een hoge piek. Volgens het Verbond van Verzekeraars lag het gemiddelde aantal brandclaims op 200 per dag in 2018. Tijdens eerste en tweede kerstdag lagen deze cijfers iets hoger: 275 en 263 brandclaims. Vooral tijdens oud & nieuw gaat het vaak mis. Op oudejaarsdag waren er 966 brandclaims en op nieuwjaarsdag zelfs 1758. Ondanks alle brandveiligheidsmaatregelen in Nederland blijkt uit deze cijfers dat een ongeluk in een klein hoekje zit.

Evacuatielift Van der Valk Utrecht

De lift nemen tijdens een brand?

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken: brand in je huis of appartement. Maar als het noodlot toeslaat in jouw appartementencomplex of kantoorgebouw, kun je dan veilig de lift nemen? Ja, dit is mogelijk. Maar dan moet er in het gebouw wel een evacuatielift aanwezig zijn. Een evacuatielift is een lift die blijft werken als er sprake is van rookontwikkeling, stroomuitval of contact met water. Daarnaast zijn de liftschacht en lobby brandveilig en kun je de lift ook van binnenuit besturen. Hierdoor is een evacuatielift in geval van nood een veilige vluchtweg voor mensen.

brandweer blussenNaast een evacuatielift hebben veel hoge gebouwen een brandweerlift. De naam zegt het al: de brandweerlift is alleen bestemd voor de brandweer. Tijdens een noodsituatie kunnen brandweermannen zo snel naar een hogere verdieping komen om de brand te blussen. Of helpen met de evacuatie van het pand. Een brandweerlift is verplicht in gebouwen waarbij de hoogste verblijfsruimte 20 meter boven de entree is.

Is er in jouw appartementencomplex of kantoorgebouw alleen een personenlift? Neem dan de trap tijdens een noodsituatie. Een personenlift mag je niet gebruiken tijdens een brand, want vaak zijn de lift en de schacht niet bestand tegen rook, vuur, stroomuitval en grote hoeveelheden bluswater.

Meer gerelateerd nieuws lezen?

Hoe evacuatieliften levens redden in hoge gebouwen

Een evacuatielift biedt een extra vluchtroute tijdens een brand of een noodgeval. En draagt bij aan brandveiligheid. Ontdek hoe een evacuatielift werkt.

Lees meer over Hoe evacuatieliften levens redden in hoge gebouwen

Liftbezoeker krijgt opmerkelijk belletje van de ‘nooddienst’

Word je ineens gebeld via de spreek-luisterverbinding van de lift. niet vanwege nood, maar om te melden dat je een Disney Cruise gewonnen hebt.

Lees meer over Liftbezoeker krijgt opmerkelijk belletje van de ‘nooddienst’

Waarom heeft een lift soms geen knop voor de 13e verdieping?

Het bijgeloof rondom het getal 13 wordt zo serieus genomen, dat in meerdere gebouwen liften te vinden zijn zonder een knopje voor de 13e verdieping. Lees hoe dit is ontstaan.

Lees meer over Waarom heeft een lift soms geen knop voor de 13e verdieping?