De website wordt helaas niet ondersteund door de betreffende browser. We raden je aan om de website in een ander browser te bekijken.

Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Quality in Motion link naar website

Waarom heeft een lift soms geen knop voor de 13e verdieping?

Blog - Geplaatst op 12 september 2019

Het is weer zover: vrijdag de 13e. Al jaren staat dit bekend als een ongeluksdag. Het bijgeloof dat samenhangt met het getal 13 wordt zo serieus genomen, dat in meerdere gebouwen liften te vinden zijn zonder een knopje voor de 13e verdieping.

Vrouw klikt op knop 13 in liftDe herkomst van dit bijgeloof is onduidelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden waarom het getal 13 vaak in een lift ontbreekt. In Europa, Amerika en sommige landen in Azië wordt 13 als ongeluksgetal beschouwd. Een verklaring is dat het te maken heeft met het Christendom. Het Laatste Avondmaal wordt vaak aangehaald. Er zaten 12 discipelen aan tafel, met Jezus Christus erbij 13 mensen. Wat volgde? Het verraad door het vertrek van Judas (de 13e persoon) en vervolgens de kruisiging van Jezus op vrijdag de 13e, ook bekend als Goede Vrijdag.

Zinvol of zinloos?

Heeft het ‘ontbreken’ van de 13e verdieping wel zin? In 2007 onderzocht USA Today of bezoekers daadwerkelijk waarde hechten aan de aanwezigheid van een 13e verdieping. En jawel, 13% van de gasten voelt zich er niet comfortabel bij. Geef precies dezelfde verdieping een ander getal en er is niets aan de hand.

Niet alleen in liften en hoge gebouwen ontbreekt soms de 13e verdieping. In vliegtuigen vind je bijvoorbeeld vaak geen 13e rij, in hotels ontbreekt soms kamernummer 13 en in de autosport wordt traditioneel geen nummer 13 toegekend.

Ben jij op vrijdag de 13e extra op je hoede?

Meer gerelateerd nieuws lezen?

Bestaan er speciale liften voor dieren?

Nee, er bestaan geen liften voor dieren zoals wij die kennen voor mensen. Toch bestaan er 2 liften die het leven van dieren prettiger maken. Ontdek welke.

Lees meer over Bestaan er speciale liften voor dieren?

5 x Mitsubishi liften in bizar hoge gebouwen

Als de gebouwen de hoogte ingaan, moeten de mensen dat ook. Mitsubishi plaatst over de hele wereld ontzettend goede liften, in hele gave gebouwen. Hierbij 5 van onze liften die je meenemen naar grote hoogten.

Lees meer over 5 x Mitsubishi liften in bizar hoge gebouwen

Havenhuis

Antwerpen

In het Antwerpse Havenhuis installeerden wij twee unieke glazen liften. De liftschacht is iets schuin en het nieuwe bovengedeelte kan door de wind soms 5 centimeter naar links of rechts bewegen.

OnderhoudRenovatie
Lees meer over Havenhuis