De website wordt helaas niet ondersteund door de betreffende browser. We raden je aan om de website in een ander browser te bekijken.

Search
Generic filters
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht

Let op: door verstoringen hebben wij momenteel langere levertijden dan u van ons gewend bent

Search
Generic filters
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Quality in Motion link naar website

Een meerjaren onderhoudsplan (MJOP) opstellen voor je lift: hoe werkt het?

Blog - Geplaatst op 15 september 2020

Gebouwbeheer, financiën, onderhoud, toekomstplannen en communicatie met de bewoners. Als VvE-bestuurslid heb je veel taken en verantwoordelijkheden op je bordje liggen. Eén van die verantwoordelijkheden is het opstellen van een meerjaren onderhoudsplan (MJOP) voor het pand. Hierin staat welk onderhoud de komende jaren nodig is en wat de kosten hiervan zijn. Ook voor de lift(en) in je gebouw moet er een MJOP komen. Zo’n MJOP opstellen is best ingewikkeld en soms heb je er simpelweg geen tijd voor. In deze blog vertellen we hoe je een MJOP voor liften opstelt en waar je op moet letten.

Wat is een MJOP?

Een meerjaren onderhoudsplan (MJOP) is een rapport waarin staat welk onderhoud plaats moet vinden en wat de kosten hiervan zullen zijn. Vanaf 1 januari 2018 is het voor Vereniging van Eigenaren (VvE’s) verplicht om een jaarlijks een minimumbedrag te reserveren voor onderhoud en herstel van het gebouw. Hiervoor maak je als VvE een spaarpot aan met reserves. Om goed in kaart te brengen welke kosten het gebouwonderhoud – ook in de toekomst – nodig heeft, moeten VvE’s van de Nederlandse overheid verplicht een MJOP opstellen. Een MJOP geeft specifiek weer:

 • Welke onderhouds- en herstelwerkzaamheden en duurzaamheidsmaatregelen plaats moeten vinden.
 • Wanneer deze werkzaamheden moeten plaatsvinden in een minimale periode van 10 jaar.
 • Wat de kosten van de werkzaamheden zijn.

Een MJOP geeft dus inzicht op welke momenten gemeenschappelijke onderdelen van een appartementencomplex vervangen of gerestaureerd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het dak en de gevel, maar ook het trappenhuis en de kozijnen.

Heeft jouw appartementencomplex één of meerdere liften? Dan is het verstandig om voor je lift(en) ook een MJOP op te stellen. Zo komen de onderhoud- en mogelijke reparatiekosten niet als een verrassing. Daarnaast helpt een MJOP jou bij het beoordelen van verschillende offertes van onderhoudspartijen. Dankzij het inzicht uit de MJOP ontdek je of een onderhoudsvoorstel inhoudelijk goed in elkaar steekt en een onderhoudspartij in staat is om kwaliteit te leveren. Uiteindelijk breng je met de met een MJOP in kaart hoeveel geld alle bewoners van het appartementencomplex jaarlijks moeten inbrengen om de kosten voor gezamenlijk onderhoud te dekken.

MJOP voor liften

Een lift heeft tegenwoordig een gemiddelde levensduur van 15 tot 20 jaar. Dit is afhankelijk van het type lift, het merk en de intensiteit van gebruik. Mitsubishi liften overschrijden deze levensduur door de hoge kwaliteit over het algemeen ruim maar er zijn ook diverse merken die al naar 10 tot 12 jaar aan vervanging toe zijn. Hoe lang een lift ook meegaat, tijdens de levenscyclus van een lift is er onderhoud en renovatie nodig. Bijvoorbeeld door slijtage van liftonderdelen of verouderde techniek. Het is daarom noodzakelijk dat je als VvE een lift opneemt in de MJOP van een gebouw. Zo krijg je inzicht in de status van je lift en ontdek je welke werkzaamheden en kosten er nodig zijn de komende 10 tot 30 jaar.

Het opstellen van een MJOP voor liften

Het is mogelijk om als VvE-bestuurslid zelf een MJOP op te stellen. Het is dan wel belangrijk dat je voldoende technische kennis van liften hebt. De status, resterende levensduur en kosten bepalen van de verschillende liftonderdelen is lastig en vergt de nodige kennis en ervaring met liften. Daarom besteden veel VvE’s dit uit aan een adviseur of liftleverancier. Zo win je op individueel installatieniveau een apart advies in.

Liftinspectie

liftmonteurs controleren liftHet opstellen van een MJOP begint met een grondige liftinspectie. Een adviseur of liftexpert komt bij jou langs om de lift te keuren. Hij bekijkt de lift van de binnenkant, maar ook werpt hij een blik in de liftschacht en de machinekamer (indien aanwezig). Zo ontdekt hij wat de status is van de lift en daarna verwerkt hij dit tot een overzichtelijk rapport. Onze adviseurs verzorgen ook liftinspecties. Tijdens een liftinspectie letten we op de volgende liftonderdelen:

 • Besturing: hoofdstroomrelais, snelheidsregelaar, schachttableaus, liftkooitableaus en de accu’s voor noodstroom.
 • Aandrijving van de lift: motor, machine, tractieschijf en draagkabels.
 • Snelheidsbegrenzer en bijbehorende kabels.
 • Tegengewicht, bijbehorende liftgeleiders en spanwielen.
 • Liftkooi: liftgeleiders, wielen, kooi- en noodverlichting, spreek.
 • Schachtdeuren, kooideuren en deurmotor, inclusief fotocel(lijst) en 3D sensoren.
 • Schachtput: de buffers van de liftkooi, tegengewicht en spanwiel.

MJOP rapport

Na de liftinspectie stellen we een rapport op. Zijn alle liftonderdelen nagelopen en gecontroleerd? Dan geven we ieder liftonderdeel een score: (1) uitstekend, (2) goed, (3) redelijk, (4) matig, (5) slecht of (6) zeer slecht. Zo geven we inzicht in de huidige status van de lift en haar onderdelen. Daarna bepalen we welke actie er nodig is per liftonderdeel: reinigen/afstellen, vervangen, revisie of modernisering. Moet een onderdeel vervangen worden? Dan geven wij aan in welk jaar dit moet gebeuren en wat dit naar verwachting kost. Stel de tractieschijf en draagkabels van jouw lift krijgen in het MJOP rapport de status ‘goed’, maar moeten over vijf jaar wel vervangen worden. Dan geven wij aan dat je in het jaar 2025 een X bedrag moet besteden aan een nieuwe tractieschijf en draagkabels. Zo kun jij alvast rekening houden met deze toekomstige kostenpost. Uiteindelijk laat het MJOP rapport je zien hoeveel geld je kwijt bent per jaar aan je lift. En hoeveel geld je totaal moet reserveren over een tijdsbestek van bijvoorbeeld 20 jaar.

MJOP: goed om te weten

Houd bij het aanvragen, opstellen en gebruiken van MJOP’s rekening met het volgende:

 • Een MJOP kun je vaak laten opstellen voor een periode van 10 tot 30 jaar. Wij raden je altijd aan om een MJOP voor minimaal 20 jaar te laten maken. Zo heb je inzicht over een langere periode en kan er een realistische inschatting worden gemaakt van alle liftonderdelen.
 • Een MJOP geeft alleen de grote vervangingen, moderniseringen en renovaties weer. Bijvoorbeeld de vervanging van een tractieschijf. Kleine werkzaamheden en reparaties, zoals een vervanging van een accu of een lampje, staan niet in een MJOP. Deze vervangingen en reparaties vinden vaak plaats tijdens een liftonderhoudsbeurt. Houd er rekening mee dat deze (weliswaar vaak lage) kosten niet zijn opgenomen in de MJOP.
 • Een MJOP is niet in beton gegoten. Een liftexpert of liftadviseur inspecteert jouw lift grondig en schat de toekomstige werkzaamheden en kosten zo goed mogelijk in. Desondanks blijft het een momentopname. Een verandering kan ervoor zorgen dat bepaalde werkzaamheden eerder plaatsvinden of qua kosten anders uitvallen. Stel dat meer bewoners in een appartementencomplex de lift gaan gebruiken? Grote kans dat bepaalde liftonderdelen door slijtage iets eerder vervangen moeten worden.

Vraag een liftinspectie aan

Wil jij weten wat de status van jouw lift is? Of heb je hulp nodig bij het opstellen van de MJOP? Vraag dan vrijblijvend een liftinspectie aan of neem contact met ons op voor vragen. Onze liftinspecteurs komen graag een keer bij je langs.

Vraag een liftinspectie aan       Neem contact met ons op