De website wordt helaas niet ondersteund door de betreffende browser. We raden je aan om de website in een ander browser te bekijken.

Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Quality in Motion link naar website

Wat zijn de kosten voor liftonderhoud?

Blog - Geplaatst op 25 augustus 2019

Schoonmaakkosten, reparaties aan het gebouw, energiekosten en verzekeringen. Als VvE heb je te maken met veel verschillende kosten. Deze worden vaak verdeeld onder de bewoners van het gebouw. Heeft het gebouw een lift? Dan heb je ook te maken met liftonderhoud. Dat is vaak een grote kostenpost. Als VvE wil je graag weten wat je kwijt bent aan liftonderhoud per jaar én in de toekomst. In deze blog vertellen we je meer over de kosten voor liftonderhoud.

In Nederland is liftonderhoud wettelijk verplicht. Hierdoor heeft iedere lift een verplicht aantal onderhoudsbeurten per jaar. Dat is fijn, want zo weet je dat jouw lift aan de veiligheidseisen voldoet. Naast veiligheid wil je gewoon dat je lift in goede staat blijft. Zo voorkom je storingen en is je lift altijd beschikbaar.

Hoe is een liftonderhoudscontract opgebouwd?

kosten liftonderhoud

Voordat we iets kunnen zeggen over de kosten van liftonderhoud, is het goed om in te zoomen op de verschillende liftonderhoudscontracten. Zo heb je vaak de keuze uit twee smaken:

1. Standaard liftonderhoudscontract

Als eerste heb je de standaard liftonderhoudscontracten. Hierbij heb je de keuze uit drie soorten: basis, uitgebreid en all-in/duurzaam garant contract. Een basiscontract is het goedkoopste en bestaat vaak alleen uit onderhoudsbeurten. Reparaties aan je lift en overige kosten komen daar nog bovenop. Bij een uitgebreid contract is er een bedrag gereserveerd voor onvoorziene reparaties en kosten. Dit bedrag ligt nog hoger bij een all-in/duurzaam garant contract.

VvE’s kiezen vaak voor een basiscontract of uitgebreid contract voor liftonderhoud. Een basiscontract zorgt voor minder kosten terwijl je met een uitgebreid contract beter beschermd bent tegen onvoorziene reparaties en kosten. Wat is het slimste? Uiteindelijk ligt de waarheid ligt in het midden. Je wilt niet te veel maar ook niet te weinig onderhoud, uiteraard tegen een scherpe prijs. Dit is bijvoorbeeld mogelijk in een liftonderhoudscontract op maat.

2. Liftonderhoudscontract op maat

vve

Bij een liftonderhoudscontract op maat kies je het onderhoud dat past bij jouw lift en budget. Stellen we samen met jou een liftonderhoudscontract op? Dan letten we op de volgende uitgangspunten:

  • Merk: wat is het merk?
  • Type lift: welk type lift is het?
  • Type gebruiker: wie gebruikt de lift?
  • Gebruiksintensiteit: hoe vaak wordt de lift dagelijks gebruikt?
  • Leeftijd: hoe oud is de lift? Wat is de daarbij behorende slijtage?
  • Omgeving: waar in het gebouw staat de lift?

De uitkomst van de bovenstaande punten bepalen deels de kosten. Ook jouw wensen spelen een rol. Wat wil je graag gedekt hebben als het gaat om liftonderhoud? Je kunt dit vergelijken met een reisverzekering. Verzeker je ook je bagage en medische kosten als je op reis gaat? Dan betaal je vanzelfsprekend meer. Hetzelfde geldt voor liftonderhoud. Hoe uitgebreider het onderhoud, hoe hoger de kosten.

Kosten liftonderhoud

Maar zo’n liftonderhoudscontract, wat kost dat nu? Kijken we naar de markt, dan kunnen de kosten van een lift onderhoudscontract variëren van €500 tot €2.750 per lift, per jaar. Een liftonderhoudscontract van €500 is vaak een beperkt basiscontract waarbij je voor onvoorziene reparaties moet bijbetalen. Voor €2.750 heb je over het algemeen een uitgebreid liftonderhoudscontract met een ruime dekking. Kies je voor een all-in duurzaam garant contract? Dan liggen de kosten vaak 1,5 keer hoger dan een uitgebreid contract. Dit komt doordat liftonderhoudspartijen rekening houden met de reparaties en kosten van grote liftonderdelen.

Uiteindelijk zijn de kosten voor liftonderhoud lastig in te schatten, omdat liften en wensen verschillen per gebouw en locatie. Neem bijvoorbeeld liften in hotels en kantoorgebouwen. Deze liften worden dagelijks intensief gebruikt. Dit vraagt om uitgebreid liftonderhoud en dit zie je terug in de kosten.

M-Use®

Bij VvE St. Hubertus uit Ede is men sinds juni overgegaan op M-Use®. Dit gebruiksmodel voor liften ontzorgt de VvE voor de komende 40 jaar. Ze betalen een vast bedrag per jaar, om ook de liftkosten de delen over de levensduur van de lift. “Toen wij als VvE besloten om over te gaan tot  de renovatie van onze bestaande lift van “Mitsubishi” hebben we diverse offertes aangevraagd. Via onze liftmonteur werden wij gewezen op M-Use®. Na een goed gesprek met een liftadviseur van Mitsubishi waren wij direct om.”

 

Download de onderhoudsbrochure       Vraag een liftinspectie aan

Meer gerelateerd nieuws lezen?

"In 10 jaar tijd heeft de lift maar 2 keer stilgestaan"

‘’Deze appartementen zijn enorm in trek. Zijn VvE heeft het goed voor elkaar. Door een sterk MJOP wordt er op de juiste manier geïnvesteerd in de toekomst en heeft men voldoende in kas.

Lees meer over "In 10 jaar tijd heeft de lift maar 2 keer stilgestaan"

"Onze bewoners zijn erg blij met een storingsvrije lift"

Staat de lift in jouw appartement alweer stil? Het is de nachtmerrie van veel VvE bestuurders en bewoners. Als VvE-bestuur wil je weten waar je aan toe bent als het om liftonderhoud gaat.

Lees meer over "Onze bewoners zijn erg blij met een storingsvrije lift"

Is het erg als mijn lift meer dan 2x per jaar een liftstoring heeft?

Een lift in Nederland heeft gemiddeld 2,7 storingen per jaar. Minder liftstoringen kan je financiële voordelen opleveren. Ontdek ze snel en kom in actie.

Lees meer over Is het erg als mijn lift meer dan 2x per jaar een liftstoring heeft?