De website wordt helaas niet ondersteund door de betreffende browser. We raden je aan om de website in een ander browser te bekijken.

Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Quality in Motion link naar website

Mitsubishi Elevator Europe als eerste leverancier aan Madaster verbonden

Nieuwsbericht - Geplaatst op 29 november 2017

Als nieuwe Kennedy bij Madaster zetten wij een duurzame stap omhoog.

Nadat beide partijen afgelopen zomer al de intentie hadden uitgesproken om zich gezamenlijk te gaan inzetten voor een duurzamere bouw & vastgoed sector, was het officiële tekenmoment op dinsdag 28 november eindelijk daar. Als eerste leverancier heeft Mitsubishi Elevator Europe zich verbonden als partner aan Madaster. Door in Madaster te investeren zet Mitsubishi een volgende stap in haar doelstelling om voor al haar producten een digitaal materialenpaspoort te genereren. Hiermee wordt de weg gefaciliteerd naar een bouwcultuur zonder afval.

Door als Kennedy bij Madaster in te stappen levert Mitsubishi Elevator Europe niet alleen een bijdrage aan de ontwikkeling van een broodnodig onafhankelijk platform voor materialen en grondstoffen, ook gaat het bedrijf zich als koploper inzetten voor een verdere verduurzaming in de toeleverende sector in de bouw.

Na de eerdere lanceringen van M-Use® en M-Zero® in het kader van het realiseren van circulaire liften, is het partnerschap met Madaster een logische vervolgstap voor ons in het inzichtelijk maken van de levenscycli van onze producten en gebruikte grondstoffen.

Het materialenpaspoort voor liften waar beide partijen aan gaan werken, is in het leven geroepen om het gebruik van herbruikbare materialen te bevorderen en te investeren in slimme ontwerpen om circulariteit te ondersteunen en afval te reduceren. In dit materialenpaspoort worden alle (her)gebruikte materialen van de liften van Mitsubishi gedocumenteerd: waar en in welke hoeveelheid zijn ze toegepast, hoe zijn ze verwerkt of gemonteerd en wat is hun financiële waarde door de tijd heen. Dit materialenpaspoort draagt daarmee bij aan een omvattend beeld van de materiaalwaarde van een totaal gebouw.

De overeenkomst werd getekend door Evert Visser, Sr. Managing Director van Mitsubishi Elevator Europe, en architect en initiatiefnemer Thomas Rau van Madaster in het Circl-paviljoen van ABN AMRO in Amsterdam. Deze locatie werd gekozen omdat in de Circl als een van de eerste projecten ter wereld de circulaire M-Use® liften van Mitsubishi werden toegepast.

Directeur Evert Visser, Mitsubishi Elevator Europe (links) en Thomas Rau, Madaster (rechts) tekenen de overeenkomst.

Het ‘kadaster voor materialen’

In Madaster kunnen materialen en gebouwen worden gedocumenteerd, net zoals verkaveling en grondbezit bij het kadaster. Vanuit Madaster kan iedereen een materialenpaspoort van zijn gebouw laten maken. Het paspoort bevat ook informatie over de kwaliteit en de herkomst van de materialen en hun huidige locatie. Dat maakt hergebruik bij verbouwingen of terugwinnen van materialen bij demontage veel eenvoudiger. Een gebouw wordt zo een gedocumenteerde ‘opslagplaats’ voor materialen. Het helpt gebouweigenaren, ontwerpers en bouwers om nieuwe afwegingen te maken tijdens het ontwerpen, bouwen en het gebruik van gebouwen. Daarnaast kunnen financiers op basis van het materialenpaspoort de waarde van de materialen opnemen in de totale waardebepaling van het object. Voordeel voor de eigenaar is dat deze een gebouw niet meer hoeft af te schrijven naar nul, omdat materialen altijd een waarde behouden onafhankelijk van de vastgoedmarkt. Hiermee ontstaat een nieuwe dimensie van waardering van ons vastgoed ter bevordering van de circulaire economie.

“Madaster is het ‘kadaster’ voor materialen. Grondstoffen zijn schaars maar gelimiteerd en moeten om die reden goed worden gedocumenteerd zodat zij ongelimiteerd beschikbaar blijven. Met behulp van het materialenpaspoort krijgen materialen een identiteit, waardoor ze nooit meer in de anonimiteit als afval kunnen verdwijnen. Madaster fungeert als bibliotheek en generator voor materialenpaspoorten. We zijn erg blij dat ook Mitsubishi Elevator Europe dit publieke platform ondersteunt”, aldus Thomas Rau.

Over de Madaster Foundation

De Madaster Foundation streeft ernaar afval te elimineren, beginnend in de vastgoedsector. Het heeft een algemene en publieke, non-profit interesse met vertegenwoordigers uit meerdere sectoren van de economie. De organisatie bevordert, beheert en stimuleert de ontwikkeling van materialenpaspoorten via het MADASTER-platform voor bestaande en nieuwe gebouwen wereldwijd.

Over Mitsubishi Elevator Europe

Met meer dan 65 jaar ervaring in Nederland is Mitsubishi Elevator Europe dé autoriteit op het gebied van hoogwaardige en betrouwbare lift- en roltrapinstallaties, liftonderhoud en liftrenovaties. Mitsubishi Elevator Europe is onderdeel van de Mitsubishi Electric groep, dat deel uitmaakt van het Japanse Mitsubishi conglomeraat. Het hoofdkantoor is gevestigd in Veenendaal en bestaat naast een ondersteunende kantoorafdeling, uit een uitgebreide engineering- en productieafdeling. Daarnaast beschikt men in Veenendaal ook over een eigen testtoren, die o.a. gebruikt wordt als trainingslocatie van de monteursopleiding en het uitvoerig testen van alle liften.

Meer lezen?

Thomas Rau wint ABN-AMRO Duurzame Top 50 van 2018

Lees meer over Thomas Rau wint ABN-AMRO Duurzame Top 50 van 2018

Rondetafel: ‘Products as a service’

Lees meer over Rondetafel: ‘Products as a service’

Mitsubishi Elevator Europe: voorloper in circulair ondernemen in de bouw

Als er dus ergens een enorme kans is voor circulair ondernemen, is het wel in de bouw. Met duurzaamheid in haar DNA is liftfabrikant Mitsubishi Elevator Europe in Nederland een voorloper op dit gebied.

Lees meer over Mitsubishi Elevator Europe: voorloper in circulair ondernemen in de bouw