Twee nieuwe oplossingen voor veilig liftgebruik in tijden van corona: stickers met adviezen en QR-codes waarmee je een lift kunt besturen. Lees meer.
Veilig de lift blijven gebruiken in een wooncomplex
Het liftknopje indrukken met de mouw van je jas of toch maar even de trap nemen. Het kabinet roept iedereen op het coronavirus te bedwingen. Met het bord op schoot naar een persconferentie kijken is in veel huishoudens al bijna net zo’n vaste prik als studio sport op zondagavond. Hernieuwde maatregelen treffen woningcorporaties en VvE’s. Ook op het gebied van liftgebruik. Bewoners hebben veel vragen. Waarom is veilig liftgebruik belangrijk? En hoe gebruik je op een veilige manier de lift? Een inzicht.
Veilig liftgebruik
Veilig de lift gebruiken – het klinkt niet ingewikkeld. In de praktijk ligt dit anders. Durf je de laatste persoon die is ingestapt aan te spreken als de lift eigenlijk te vol is? Of als je liftgezelschap gewoon met de hand op de knoppen drukt? Lastige situaties. Zeker als het buren of medebewoners zijn.
Vragen van bewoners
Als woningcorporatie of VvE duidelijkheid geven is belangrijk. Dit kan spanningen tussen bewoners voorkomen. Bijvoorbeeld als er meer dan twee personen in de lift staan. Zeer waarschijnlijk vinden de besmettingen onder meer plaats via (direct) contact in de lift en via de liftknoppen. Infomeer als woningcorporatie en VvE bewoners dus goed over de gepaste afstand en het dragen van mondkapjes. Hang de adviezen op en zorg voor het meerdere keren per dag schoonmaken van de liftknoppen.
Piepkleine druppeltjes die in de lift blijven hangen
Naast (direct) contact spelen druppeltjes in de lucht ook een rol. Onderzoeker Boon van de UvA stelt dat er in dichtbevolkte gebieden veel coronabesmettingen zijn. Zo ook binnen complexen met veel appartementen en liften. Piepkleine druppeltjes in de lucht kunnen bijdragen aan de verspreiding van virussen: zogenaamde aerosolen. Deze druppeltjes komen vrij bij praten, hoesten of lachen. Uit het onderzoek van de UvA blijkt dat ze in liften tot wel 20 minuten blijven hangen. Blijven de liftdeuren dicht? Dan loopt die tijd op tot 30 minuten. Daar moeten we dus iets mee.
”We zien dat veel facilitair managers of beheerders aanlopen tegen vragen van bewoners over veilig gebruik van de lift. Daar wilden we wat mee. Daarom ontwikkelden we een nieuw luchtreinigingssysteem.”
Alex Admiraal, Sales Manager Service.
M-Care® ASPRA: ons nieuwe luchtreinigingssysteem
Om liftgebruik veiliger te maken ontwikkelden we een nieuw luchtreinigingssysteem: M-Care® ASPRA. Dit systeem ventileert en reinigt de lucht actief. Het helpt in de bestrijding van virussen en aerosolen in de liftcabine. Sta je als woningcorporatie of facilitair manager voor de opgave om de lift veiliger te maken? Bekijk de pagina van ons nieuwe M-Care® ASPRA systeem.
Meer informatie over M-Care® ASPRA