Hernieuwde maatregelen treffen woningcorporaties en VvE’s. Ook op het gebied van liftgebruik. Hoe blijf je veilig de lift gebruiken? Lees het hier.
Veilig liftgebruik op kantoor: nu en in de toekomst
Het nieuwe normaal. Wat betekent dat voor werken op kantoor? Kort door de bocht: minder medewerkers op dezelfde plek. En als ze er zijn – anderhalve meter afstand. Een regel die al niet meer weg te denken is. Het is van grote invloed op de mobiliteit in gebouwen. Ook wat betreft veilig liftgebruik op kantoor. We denken graag mee over het nieuwe normaal in de lift.
Werken op kantoor met aangepaste maatregelen
Werkgevers willen hun werknemers natuurlijk een zo veilig mogelijke werkplek bieden. De tijd dat dit vooral te maken had met vluchtroutes en brandblussers ligt ineens ver achter ons. Mensen zelf zijn het belangrijkste veiligheidsprotocol. De afgelopen maanden hebben we er al even aan geroken. Vaste looproutes, veiligheidsschermen en kruizen op bureaus – een greep uit een aantal toepassingen op de maatregelen. Hoe zit het met het gebruik van de lift?
Het nieuwe normaal in de lift
Onderstaande maatregelen zijn vast al bekend, toch staan we er nog even bij stil. Zodat de lift veilig in beweging blijft.
Naar boven met de lift, naar beneden met de trap. Enkel de onderstaande verdiepingen openstellen. Op de even verdiepingen stoppen. Het is zo maar een greep uit een paar andere praktische oplossingen.
Het nieuwe normaal voor bestaande en nieuwe liften
Gaan we straks weer massaal naar kantoor? Het ene bedrijf zal hier anders invulling aan geven dan het andere. Hoe dan ook: kantoorgebruik zal niet in dezelfde mate terugkeren als voorheen. Denk bijvoorbeeld aan verspreide werktijden of verschillende lunchtijden, wat leidt tot minder mensen op dezelfde plek. Daarom is dit het moment ernaar te handelen en structureel wijzigingen aan te brengen op het gebied van mobiliteit. Om zo als werkgever veiligheid en beschikbaarheid te blijven waarborgen. Wat betekent dit voor vastgoedbeheerders en ontwikkelaars op het gebied van liften?
Wat er mogelijk is in bestaande liften
Naast veiligheidsadviezen zijn er aanpassingen aan de lift zelf mogelijk. Hoe blijf je zo optimaal mogelijk de huidige lift(en) gebruiken? Een efficiënte manier om de doorstroming van werknemers goed te laten functioneren, is het toepassen van bestemmingsbesturing techniek. Het vooraf verspreiden van passagiers per bestemming voorkomt een volle liftkooi en verkort de wacht- en reistijd. Ook is het mogelijk de hoofdstopplaats of beladingscapaciteit aan te passen. Uiteraard altijd volgens geldende veiligheidsnormen. Onze adviseurs denken graag met je mee.
Waar rekening mee gehouden moet worden in nieuwe liften
Op het gebied van beschikbaarheid vraagt het nieuwe normaal om flexibele liften. Wat we daarmee bedoelen? Intelligente besturing met zelf-leerfunctie. Piekmomenten zullen veranderen, het aantal bewegingen ook. Een flexibele lift verhoogt de efficiëntie van de verticale mobiliteit in een gebouw.
Wat betreft veiligheid gaat het verder dan huidige maatregelen en adviezen. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt namelijk dat luchtdeeltjes die vrijkomen door hoesten en praten, zogenaamde aerosolen, tot wel 20 minuten in liften blijven hangen. Blijven de liftdeuren dicht? Dan loopt dit op tot maar liefst 30 minuten. Structureel goede ventilatie is cruciaal, net als het actief reinigen van de lucht. Ons nieuwe ventilatiesysteem M-Care® ASPRA doet precies dit.
Ons nieuwe ventilatiesysteem voor een zo veilig mogelijk liftgebruik
We willen graag dat liften zo veilig mogelijk gebruikt kunnen worden. Nu en in de toekomst. Daarom ontwikkelden we het M-Care® ASPRA systeem. Dit nieuwe ventilatiesysteem ventileert door actief gereinigde lucht en doodt tot 99% van de virussen en bacteriën in de lucht. Het systeem is te gebruiken in nieuwe en bestaande liften. Meer informatie?
Meer informatie over M-Care® ASPRA