De appartementen zijn voor 1- en 2-persoons huishoudens en zijn tussen de 45 en 65 vierkante meter groot. De woningen zijn voorzien van een robuuste corporatielift MOVE. Deze hebben we samen met woningcorporatie Portaal vormgegeven. Geheel in overeenstemming met de specifieke wensen. Het woongebouw ligt op een mooi locatie in het dorp Hoogland. Dicht bij een groot park en voorzieningen als winkels, restaurants en het zwembad.
VvE de Hazelaar
Het appartementencomplex van VvE De Hazelaar bestaat uit 44 appartementen. Het pand stamt uit de jaren 60 en heeft eind 2020 een nieuwe M-Use® lift in gebruik genomen. Gezien de wat hogere leeftijd van de bewoners voldeed de oude lift niet meer.
Omdat er ruimte was om de schacht uit te breiden, kon er een nieuwe lift worden geplaatst. Deze is nu ook geschikt voor het vervoeren van brancards. Omdat de bewoners voor M-Use® hebben gekozen, hebben ze de liftkosten kunnen opnemen in hun MJOP. Iedereen weet nu waar ze de komende jaren aan toe zijn.
Studentenhuisvesting Zwolle Pannekoekendijk
Aan de Pannekoekendijk in Zwolle staan de gebouwen van de Studentenhuisvesting. Deze stralen een historische sfeer uit, wat weer direct aansluit bij het nabijgelegen centrum van Zwolle. De bruine en rode bakstenen met twee verdiepingshoge uitsparingen voor glas en ramen geven het complex een pakhuisachtige uitstraling. In totaal is er ruimte voor 357 studentenwoningen.
Deze studentenwoningen zijn te bereiken met de nieuwe MOVE lift. Door de hoge gebruiksfrequentie was er vraag naar een betaalbare lift met een hoge kwaliteit. Doordat studenten zich actief door het gebouw heen bewegen, zal de lift veel gebruikt worden. Doordat de meeste studenten na een aantal jaar weer verhuizen, zal de lift ook met regelmaat gebruikt worden om goederen te vervoeren. Deze MOVE lift kan gelukkig tot 1000kg vervoeren.
Zalnéflat
De Zalnéflat in Zwolle telt, naast de algemene ruimten zoals een recreatiezaal, biljartkamer en kapsalon, 85 appartementen van diverse grootte. De woonoppervlakten liggen tussen de 38 m² en 140 m². De appartementen zijn gesplitst in twee vleugels en hebben iedere negen woonlagen. Deze zijn toegankelijk via twee liften en een gelijk aantal trappenhuizen. In de onderbouw bevinden zich de bergingen.
Bij de Zalné maakt men gebruik van 2 M-Use® liften. Deze zijn om en om na een een grondige renovatie geïnstalleerd. Door de installatie van deze liften, kunnen de bewoners voor 40 jaar gebruik maken van de lift. Met deze constructie betalen zowel de huidige en toekomstige bewoners voor de lift.
VvE St. Hubertus
VvE St. Hubertus is een appartementencomplex waar vooral senioren woonachtig zijn. Zij maakten gebruikt van een erg oude lift die nog met de hand open en dicht moest worden gedaan. Sinds 2019 is dat niet meer nodig. Ze maken nu naar tevredenheid gebruik van een nieuwe M-Use® lift.
De lift van VvE St Hubertus in Ede was aan renovatie toe. Ze kozen voor onze M-Use® lift. “De M-Use® lift zou ik iedere VvE aanraden! Een win-winsituatie: we hebben een volledig nieuwe lift, maar dan voor een vast leasebedrag per jaar. Mitsubishi verzorgt het onderhoud en wij kunnen de lift altijd alsnog kopen.” Aldus VvE Voorzitter Hans Stroink.
Residence du Sud
Bij de VvE aan de Kerkewijk was de lift in het appartementencomplex Residence du Sud nog niet eens zo heel oud, maar het aantal storingen, inclusief een aantal liftopsluitingen, was de ‘trigger’ om de lift aan te pakken. De keuze viel op een nieuwe lift volgens het M-Use® concept.
Gebruiksmodel voor liften
Een nieuwe lift kopen en hier geld voor lenen was echter geen optie. Doordat het appartementencomplex slechts 8 woningen telt, zouden de bewoners een behoorlijk bedrag moeten bijbetalen. Toen Residence du Sud hoorde over de mogelijkheden tot het bruikleen van een lift via het M-Use® concept, bleek dat een goed alternatief. Er werd een contract afgesloten van 20 jaar, waarmee Mitsubishi in bezit blijft van de lift en verantwoordelijk is voor onderhoud en eventuele reparaties.
VvE secretaris Breunis van de Pol over de keuze voor M-Use®: ‘Door te leasen komen de kosten voor ons nu een stuk lager uit. Verder hebben we nu een moderne Nexiez-tractielift van Mitsubishi en geen zorgen meer over storingen en onderhoud. Ook de keuring door het Liftinstituut maakt onderdeel uit van M-Use®. Je begrijpt wel dat de VvE hier niet lang over na hoefde te denken.’
Energiezuinig en meer comfort
Het grootste verschil is dat de lift nu een tractielift is in plaats van een hydraulische lift. Deze is daardoor een stuk energiezuiniger en minder duur in gebruik. Verder is het gebruikerscomfort toegenomen. Zo kozen de bewoners voor een grote spiegel in de lift, in verband met het ruimte-effect en veiligheid. Ook zijn rondom leuningen geplaatst en is er een bankje in de lift aangebracht. Het kooi-interieur en de muurkoppen zijn uitgevoerd in roestvrijstaal.
De Waagh
In het stadshart van Lelystad is het voormalig kantoorgebouw van de CBR, gerenoveerd tot appartementencomplex. Deze unieke woonlocatie bestaat uit 39 koopappartementen en is onderdeel van het nieuwe ontwikkelingsplan van het noordelijke deel van het centrum. De bewoners maken gebruik van 2 M-Use® liften. Samen met ReadyforLiving en van Wijnen is deze succesvolle samenwerking tot stand gekomen. Zo beschikken de bewoners voor de komende 40 jaar altijd over hun liften.
Zalmhaven
Hoogste wolkenkrabber van de Benelux
Met 215 meter is De Zalmhaven I de hoogste woontoren in de Benelux, uitkijkend over de Maas en de Erasmusbrug van Rotterdam. De toren vormt samen met twee lagere aangrenzende woontorens De Zalmhaven. Mitsubishi is sinds de ontwikkelfase van de wolkenkrabbers aangesloten als liftleverancier en als adviseur in verticale mobiliteit.
Advies in ontwerpfase van Zalmhaven
De in totaal drie torens bevatten acht liften: de hoogste toren van 215 meter heeft vier liften en de twee torens van 70 meter hebben elk twee liften. In de ontwerpfase van De Zalmhaven adviseerde Mitsubishi onder andere over het aantal liften, de liftsnelheid, de behoefte rondom machinekamers en technische zaken zoals de zekeringen van de liften. Daarnaast dachten we mee over de configuratie van de liften: welke liften kunnen op welke verdieping komen?
Bouwfase Zalmhaven: MEEgroeilift
Hoogbouw op een klein oppervlak als deze in het centrum van Rotterdam kan voor een uitdaging zorgen. Hoe krijg je de bouwmaterialen omhoog als er geen ruimte is voor een externe lift? Mitsubishi had de oplossing met de inzet van twee MEEgroeiliften. De MEEgroeilift is een lift die letterlijk meegroeit met de bouw van een hoogbouwpand. In dit geval groeit de lift per vier verdiepingen mee. Dankzij de liftsnelheid van 2 m/s en de automatische liftdeuren kan men sneller bouwen. Een bijkomend voordeel is dat het tijd en werk bespaart: de basiscomponenten van de definitieve lift zijn namelijk al in de liftschacht gemonteerd. Als De Zalmhaven eenmaal staat en de MEEgroeiliften niet meer nodig zijn, bouwen we ze om naar personenliften. Bij oplevering vernieuwt Mitsubishi de tijdelijke componenten om een hoge eindkwaliteit te garanderen.
Gebruiksmodel M-Use ® in Zalmhaven I, II, en III
Met M-Use® als gebruiksmodel heeft De Zalmhaven ervoor gekozen om de liften niet te kopen – die blijven eigendom van Mitsubishi. Daardoor kon De Zalmhaven een lage initiële investering doen. De overige kosten worden binnen 20 jaar jaarlijks voor een vast bedrag afbetaald, samen met alle kosten voor onderhoud, vervangingen en eventuele reparaties.
Simulaties en inschattingen
In een wolkenkrabber als De Zalmhaven is het nog net iets belangrijker dat de lift het altijd doet. Je kunt tenslotte niet met de trap naar de 59e verdieping. In onze fabriek hebben we het gebruik van de liften in De Zalmhaven gesimuleerd. Daarnaast maakten we inschattingen van het gebruik op basis van onze ervaringen in vergelijkbare hoogbouw in Londen en Parijs. Daar komt een hoop bij kijken. Zo wil je bijvoorbeeld niet dat de gasten van het restaurant op de bovenste verdieping door het woongedeelte van de toren kunnen lopen. En de bewoners mogen weer niet in het werkgedeelte komen. Uiteindelijk wil iedereen een lift die je snel en veilig naar de juiste verdieping brengt. Dat is de basis. In De Zalmhaven bieden we dat, en meer. Onze liften zijn energiezuinig. En ze gaan tot wel 40 jaar mee – veel langer dan die van concurrenten.
Over het gebouw van de toekomst
De bouw is in november 2018 van start gegaan. Naar verwachting wordt De Zalmhaven in 2022 opgeleverd. Het ontwerp komt van de architecten Dam & Partners en KAAN Architecten en bevat 452 appartementen en penthouses, 33 herenhuizen, een parkeergarage, kantoren, commerciële ruimtes, een daktuin en een restaurant. Lees meer over De Zalmhaven.
Wijnhavenkwartier
Samen met aannemer Heijmans hebben wij in Den Haag gebouwd aan het nieuwe Wijnhavenkwartier, één van de grootste binnenstedelijke kantoortransformaties in Nederland. In twee jaar tijd is het voormalige gebouw van het ministerie van Justitie & Veiligheid en het ministerie van Binnenlandse Zaken omgebouwd tot een levendig woon-, werk- en studiegebouw midden in de stad.
Het gebouw werd tot op het betonskelet gesloopt en vanaf daar weer volledig opgebouwd. Uitdaging hierin waren de lege verdiepingsvloeren met grote liftkern. Aangezien deze liftkern, bestaand uit voorgespannen beton, in het hart van het gebouw essentieel is voor de constructieve stabiliteit, mochten hier tijdens de montage van de liften geen gaten in worden geboord. Voor onze Nieuwbouw monteurs was dit best een uitdaging.
Op de begane grond en de verdiepingen twee tot en met vier van de toren en in de laagbouw is de campus van Universiteit Leiden gevestigd. Hier krijgen 3.500 studenten onderwijs in de vakken recht en bestuur. Boven de campus, op de verdiepingen vijf en zes van de laagbouw, zitten kantoren. In de strip op straatniveau zitten diverse voedingsgerelateerde ondernemingen. De vijfde tot de twintigste verdieping van de toren tellen nu in totaal 162 appartementen en 8 penthouses.