De website wordt helaas niet ondersteund door de betreffende browser. We raden je aan om de website in een ander browser te bekijken.

Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Quality in Motion link naar website

De 5 kleinste liften ter wereld

Blog - Geplaatst op 28 mei 2020

We schreven al eens over de hoogste en meest bijzondere liften ter wereld. Maar bestaan er ook hele kleine liften? Zelfs zo klein dat een mens er niet in past? Wij zochten het voor je uit en presenteren je in deze blog 5 kleine type liften.

1. Paternosterlift

Het is één van de meest klassieke en karakteristieke liften ter wereld: de paternosterlift. Een paternosterlift is een liftsysteem van opeenvolgende cabines, zonder deuren. De cabines verplaatsen zich op gematigde snelheid in één schacht omhoog en via een andere schacht weer omlaag. Op iedere verdieping kunnen mensen in- of uitstappen. Doordat de lift continu beweegt en dus niet stilstaat, vergt dit wel enige timing. De cabines van een paternosterlift zijn geschikt voor maximaal 2 personen. Hierdoor is de paternosterlift één van de kleinste personenliften ter wereld. Desondanks vind je tegenwoordig weinig paternosterliften meer, omdat het een te gevaarlijk vervoerssysteem is. Met 4 mensen in een paternosterlift, zoals op de foto, is dan ook zeker niet de bedoeling. Bekijk hoe een paternosterlift werkt in de onderstaande video.

2. Kleingoederenlift

De naam verraadt het al: een kleingoederenlift is een mini lift waarmee je goederen kunt vervoeren. Je vindt zo’n lift nog wel eens in oude huizen van rijke mensen. Bijvoorbeeld in een grachtenpand in Amsterdam, waar het dient als vervoersmiddel van de was.

Verder is een kleingoederenlift een veelgebruikte oplossing voor het snel vervoeren van eten in een restaurant of hotel. Als de keuken van een hotel zich in de kelder bevindt, kun je met een kleingoederenlift snel de borden met eten naar de begane grond verplaatsen. Mitsubishi heeft inmiddels al verschillende horecazaken geholpen met zo’n compacte lift. Het gaat dan om een goederenlift die we op maat maken. Zo maakt Chinees restaurant Golden City in Rhenen dagelijks gebruik van een kleingoederenlift. Wij verzorgen het liftonderhoud voor deze kleine liftinstallatie. Met succes, want de lift heeft in 31 jaar tijd geen enkele storing gehad. Hierdoor gaan de bestellingen vlekkeloos en snel van de keuken naar het restaurant. Uiteindelijk bespaart een kleingoederenlift Golden City veel kostbare tijd, zowel voor het personeel als de wachtende klant.

3. Traplift

Een traplift behoort ook tot de kleinste liften ter wereld, want hij bestaat grofweg uit een aandrijvingssysteem met daarop een stoel. Deze liftinstallatie wordt aan een trap bevestigd en beweegt via een railsysteem van boven naar beneden. Het aandrijvingssysteem heeft een bedieningspaneel waarmee de liftpassagier de traplift bedient. Uiteindelijk beweegt de stoel langzaam naar boven of beneden, zo komt iemand veilig op een andere verdieping. Trapliften zijn er voor rechte trappen, maar ook voor trappen met een bocht.

Wanneer kies je voor een traplift?

Een traplift helpt mensen die slecht ter been zijn. Door de toenemende vergrijzing en omdat ouderen steeds langer zelfstandig thuis wonen, is de vraag naar trapliften toegenomen. Een traplift kunnen we binnen een paar dagen in een huis installeren. Daarnaast zijn trapliften ook nuttig in grotere gebouwen. Bij een liftmodernisering of liftrenovatie is een personenlift tijdelijk buiten gebruik. Een vervangend vervoersmiddels is dan vaak een traplift, die dan tijdelijk in het trappenhuis wordt geïnstalleerd. Zo blijft een gebouw goed en veilig bereikbaar voor iedereen.

4. Huislift

Een huislift is een lift die speciaal ontwikkeld en ontworpen is voor het gebruik in woningen. Het is een kleine personenlift, die mét of zonder liftschacht kan worden gebouwd, en biedt uitkomst voor mensen die slecht ter been zijn. Een huislift heeft vaak één stop, maar in een huis met meerdere verdiepingen zijn meerdere stops ook mogelijk. Het lage hefvermogen en de compacte liftkooi zorgen ervoor dat een huislift vaak maar één persoon per rit kan vervoeren. Hierdoor behoort hij zeker tot de categorie kleine personenliften.

Door de vergrijzing in Nederland zien we een groeiende vraag naar huisliften. Ze zijn alleen vaak duurder dan trapliftsystemen en daardoor minder gebruikelijk in Nederland. Heel soms leveren wij in grote villa’s volledig op maat gemaakte (glazen) huisliften met een hefvermogen van 4 tot 6 personen.

5. Staat de kleinste personenlift in Parijs?

Normaal gesproken moet een lift meerdere mensen tegelijkertijd kunnen vervoeren. Het is efficiënt en het verkleint de kans dat je moet wachten. Toch zijn sommige personenliften wel erg smal en klein. Een goed voorbeeld is de karakteristieke lift in Hotel de Neuville in het noordwesten van Parijs. Het is waarschijnlijk een van de kleinste personenliften ter wereld. Op de video is te zien dat er net 2 mensen in de lift passen. Gelukkig zijn de kamers in het hotel wel een stuk groter!

De 5 meest bijzondere liften ter wereld

Waar moet je naar toe reizen voor een spectaculaire liftervaring? Je leest het in onze blog over de 5 meest bijzondere liften ter wereld.

Lees meer over De 5 meest bijzondere liften ter wereld

5 x Mitsubishi liften in bizar hoge gebouwen

Als de gebouwen de hoogte ingaan, moeten de mensen dat ook. Mitsubishi plaatst over de hele wereld ontzettend goede liften, in hele gave gebouwen. Hierbij 5 van onze liften die je meenemen naar grote hoogten.

Lees meer over 5 x Mitsubishi liften in bizar hoge gebouwen

De ontwikkeling van de lift: een reis door de tijd

Liften vervoeren al eeuwen lang mensen en goederen. Maar hoe heeft de lift zich door de geschiedenis heen technisch ontwikkeld? Een chronologisch overzicht.

Lees meer over De ontwikkeling van de lift: een reis door de tijd