De website wordt helaas niet ondersteund door de betreffende browser. We raden je aan om de website in een ander browser te bekijken.

Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Quality in Motion link naar website

Hoe leiden wij onze liftmonteurs op?

Blog - Geplaatst op 27 januari 2020

Bij Mitsubishi Elevator Europe hebben wij een eigen technische liftopleiding. Daar leiden we mensen op tot liftmonteur voor liftonderhoud, liftrenovatie en nieuwbouw. In dit blog vertellen we meer over onze liftopleiding.

Hoe is de liftopleiding opgebouwd?

Bij Mitsubishi Elevator Europe hebben we veel verschillende type liften en systemen. Deze hebben we gekocht of zelf ontwikkeld. Om deze liften en systemen goed te bouwen, onderhouden en renoveren hebben we onze eigen technische liftopleiding in het leven geroepen. De technische liftopleiding bestaat uit verschillende onderdelen. Zo zijn er naast een algemeen deel, verschillende leerpakketten, bijvoorbeeld een leerpakket voor de MEECON of Nexiez lift. Een medewerker doorloopt een opleidingspakket gemiddeld in 3 tot 4 dagen. Dit is afhankelijk van de ervaring in de liftenbranche. Heb je weinig tot geen ervaring? Dan duurt het afrond van één leerpakket vaak 1 tot 1,5 week. Uiteindelijk doorlopen onze medewerkers de leerpakketten 1 voor 1, zodat ze zo volledig mogelijk zijn opgeleid om te werken met onze producten en diensten.

Wat leren liftmonteurs tijdens de technische liftopleiding?

Tijdens het algemene deel van de technische liftopleiding leren de toekomstig liftmonteurs de basis. Denk daarbij aan zaken als:

  • Wat is een lift?
  • Hoe werkt een lift?
  • Wat zijn de verschillen tussen hydraulische liften en tractieliften?
  • Hoe ga je veilig te werk?

Na het algemene deel van de liftopleiding volgen de specialisaties, in de vorm van leerpakketten. Daar leren monteurs van alles over specifieke liftsystemen en diensten. Hoe doe ik liftonderhoud? Hoe speur en los ik een liftstoring op? Volgt een liftmonteur het leerpakket over de Nexiez lift, dan leert hij alles wat hij moet weten over de lift: van besturing tot aan de ophanging van de liftkabels. Daarnaast leren onze liftmonteurs hoe ze een liftkeuring moeten uitvoeren. Als een inspecteur van het Liftinstituut een lift komt keuren, dan kunnen onze monteurs daarbij assisteren. Zij weten dan precies welke handelingen ze moeten uitvoeren, zodat de inspecteur kan checken of de lift nog aan de veiligheidseisen voldoet.

Werken en leren tegelijk

Een opleiding bij Mitsubishi bestaat uit een afwisseling tussen theorie en praktijk. Als leerling loop je altijd met een ervaren monteur mee. Zo krijgen onze monteurs goede begeleiding en is er sprake van learning on the job. Daarnaast volgen de monteurs in opleiding presentaties en uitleg in ons leslokaal in Veenendaal. Iets wat je ’s ochtends tijdens een les hoort of leest, breng je vaak al dezelfde dag in de praktijk. Dit gebeurt bijvoorbeeld in onze trainingstoren. In de trainingstoren zit een lift waarin de monteurs in opleiding meteen aan de slag kunnen. Zo kunnen ze oefenen en direct laten zien wat ze geleerd hebben. Moeten de monteurs iets leren over een specifieke type lift? Dan komt het wel eens voor dat een klant haar lift beschikbaar stelt om mee te oefenen

Zijn er verschillen tussen onderhoud, renovatie en nieuwbouw liftmonteurs?

Een liftonderhoudsmonteur moet veel verschillende type liften en systemen kennen, want zij komen dagelijks veel verschillende soorten liften en problemen tegen. Daarom volgen zij alle leerpakketten uit de technische liftopleiding. De renovatiemonteurs hebben dezelfde kennis als liftonderhoudsmonteurs, maar zij doen ook veel kennis op tijdens hun werk. Denk daarbij aan het wisselen en aansluiten van besturingskasten. Of leren hoe een computersysteem in elkaar zit. Iemand die graag renovatiemonteur wil worden, leert het meeste vaak tijdens een liftrenovatie onder begeleiding van een ervaren rot in het vak.

Daarnaast zijn er nog monteurs die nieuwe liften installeren. Zij hoeven, in vergelijking met onderhoud en renovatie, minder te leren. Zij focussen zich op één liftinstallatie, bijvoorbeeld onze nieuwe MOVE lift. Bij de installatie van een nieuwe lift speelt de mechanische opbouw een belangrijke rol. Bijvoorbeeld hoe monteer je de liftleiders in de schacht? Hoe is de liftkooi opgebouwd? En hoe stel je de liftdeuren af? Voor nieuwbouw monteurs is het belangrijk dat zij deze werkzaamheden goed leren en beheersen.

Internationaal opleiden

Vanaf dit jaar leiden we niet alleen onze Nederlandse medewerkers op. We gaan ook Mitsubishi collega’s uit Ierland, Frankrijk, Engeland en Duitsland opleiden in het onderhoud en de nieuwbouw van de nieuwe MOVE lift. Een mooie nieuwe ontwikkeling, waarbij collega’s leren hoe de MOVE lift gemonteerd en onderhouden moet worden.

Ben je op zoek naar een baan en opleiding als liftmonteur? Bekijk dan onze vacatures.

Wil je meer weten over onze technische liftopleiding? Neem dan contact met ons op.

Contact opnemen

Meer gerelateerd nieuws lezen?

Wat zijn de kosten voor liftonderhoud?

De kosten voor liftonderhoud verschillen per type liftonderhoudscontract. Ontdek welke factoren de kosten bepalen en bekijk de gemiddelde liftonderhoudskosten per jaar, per lift.

Lees meer over Wat zijn de kosten voor liftonderhoud?

5 tips om liftstoringen te voorkomen

Liftstoringen voorkomen is beter dan oplossen. Wist jij dat je iets kunt doen om liftstoringen te voorkomen? Bekijk onze 5 praktische tips.

Lees meer over 5 tips om liftstoringen te voorkomen

8 duurzame oplossingen om als VvE energie te besparen

Hoe kun je als VvE energie besparen terwijl je ook nog eens bijdraagt aan een beter milieu? Wij geven je 8 duurzame oplossingen om energie te besparen.

Lees meer over 8 duurzame oplossingen om als VvE energie te besparen