Mitsubishi Elevator Europe ontwikkelde de Corporatielift. De lift beantwoordt aan de gebruikersvraag van woningcorporaties, is voordelig en duurzaam.
Hoe komen we tot de optimale liftconfiguratie binnen het M-Use® concept?
Een nieuwe lift samenstellen zodat hij exact is afgestemd op de gebruiksbehoeften van het pand. Daar zorgen we voor met M-Use® “Fit for Purpose”. Maar hoe bepalen we samen met projectontwikkelaars en gebouweigenaren de optimale liftconfiguratie binnen het M-Use® gebruiksmodel? Ontdek in deze blog met welke factoren en criteria we rekening houden en zo tot de optimale liftconfiguratie voor iedere type gebouw komen.
Wat is M-Use®?
M-Use® is een uniek circulaire gebruiksmodel voor liften. Je neemt een nieuwe lift van Mitsubishi Elevator Europe in gebruik, tegenover een vast bedrag per maand. Wij blijven lifteigenaar en daarmee verantwoordelijk voor de prestaties, beschikbaarheid en onderhoud van de lift. Bij het M-Use® gebruiksmodel rekenen we af op basis van liftgebruik en word je als gebouweigenaar en gebruiker van de lift totaal ontzorgd. De belangrijkste voordelen van M-Use®:
- Geen grote investering meer nodig. De aanschaf van een nieuwe lift kan een forse investering zijn. Bij ons M-Use® model mag je zelf bepalen hoe hoog jouw initiële investering is voor een nieuwe lift. De rest verrekenen we in het jaarlijkse bedrag dat je betaalt tijdens de gebruiksperiode. Zonder spaarpot of lening is het dus mogelijk om een nieuwe lift aan te schaffen.
- Afgerekend op gebruik. Met liftsimulaties berekenen we het jaarlijks liftgebruik in je gebouw. Zo bepalen we de beschikbaarheid- en prestatieverplichting van de lift en komen we tot een jaarbedrag. Je betaalt met M-Use® een vast bedrag per maand voor het liftgebruik, dit is inclusief alle reparaties, onderhoud en andere diensten zoals liftkeuringen, telecom en verzekering.
- Een goedwerkende lift tot wel 40 jaar. Schaf je een lift aan op een traditionele wijze, dan gaat deze marktgemiddeld maximaal ca. 20 jaar mee. Een lift volgens het M-Use® concept gaat minimaal 40 jaar mee. Dankzij onze monitoring op afstand weten we exact wanneer de lift toe is aan een onderhoudsbeurt of vervangingen. Onze onderhoudstechniek en de kwaliteit van de materialen zorgen voor een levensduur van 40 jaar, zonder dat het ten koste gaat van de werking van de lift.
Een nieuwe lift met M-Use®
Kies je voor het M-Use® gebruiksmodel, dan is de eerste stap gezet en ben je verzekerd van een nieuwe lift. Maar welke van onze liftinstallaties past het beste bij de gebruiksdoelen van je gebouw? Een pand kan dienen als kantoor, hotel, appartementencomplex, school of ziekenhuis. Dit heeft impact op de liftconfiguratie voor het gebouw. Binnen het M-Use® gebruiksmodel heb je de keuze uit 5 verschillende lifttypen: de MOVE, Nexiez-MRL, Nexiez-MR, Nexway of Nexway-S. Lees meer over deze 5 type liften. Onze nieuwste liften zijn de MOVE en de Nexiez-MRL of Nexiez-MR. In 90% van de M-Use® projecten is zo’n type lift de beste keuze. Maar hoe komen wij tot deze keuze?
Luc van den Bergh, bestuurder van woningcorporatie Wonen Meerssen: “Na zorgvuldig doorrekenen blijkt dat M-Use® niet alleen het voordeel biedt van het besparen van de investering, wat ons ruimte geeft om andere zaken op te pakken, ook op de lange termijn zien wij duidelijk dat de kosten voor het gebruik van deze installaties voordeliger uitvallen dan bij een traditionele koop. Gecombineerd met het ontzorgen, voor ons een prima keuze.”
De optimale liftconfiguratie met M-Use® “Fit for Purpose”
Met M-Use® “Fit for Purpose” zorgen we voor de optimale liftconfiguratie voor een gebouw. De lift moet niet te groot, te klein, te hoog of te laag zijn. Nee, hij moet perfect zijn afgestemd op de gebruiksbehoeften van het pand. Het doel is om de opbrengst van het pand te maximaliseren. Iedere m2 moet effectief worden ingezet. In een kantoorpand is het belangrijk dat de lift voldoende mensen vervoert, maar tegelijkertijd niet te veel ruimte in beslag neemt. Anders gaat dit ten koste van waardevolle kantoorruimte. Zo zorgt 1 m2 kantoorruimte op iedere verdieping al voor een hogere opbrengst van het pand. Een optimale liftconfiguratie samenstellen is een zorgvuldig proces en leidt tot het maximaliseren van de waarde van een pand.
Een liftconfiguratie samenstellen in de praktijk
Een optimale liftconfiguratie samenstellen binnen het M-Use® concept komt vooral voor bij nieuwbouwprojecten. Bij bestaande gebouwen liggen veel zaken rondom de liften al vast. Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen van de liftschacht, de hoeveelheid liften en het aantal stopplaatsen. Wijzigingen aanbrengen is bij bestaande bouw dus lastiger. Een liftschacht verplaatsen is een hele operatie en komt in de praktijk weinig voor. Bij nieuwbouwprojecten is dat anders. De eisen, wensen en tekeningen van het pand liggen klaar. Maar het pand is nog niet gerealiseerd dus er is ruimte voor wijzigingen. Bijvoorbeeld om de juiste formaat lift op de best mogelijke locatie in het gebouw te plaatsen.
Hoe ingewikkeld is een liftconfiguratie maken?
Dat verschilt per type gebouw en de gebruiksdoelen. Simpel gezegd: hoeveel liften zijn nodig voor het vervoeren van alle mensen of goederen in een pand. Voor een appartementencomplex is het vaak eenvoudig om een liftconfiguratie te maken. Het gebruiksdoel is namelijk helder: bewoning. Het aantal mensen dat de lift gebruikt en het aantal liftbewegingen per week zijn goed in kaart te brengen.
Bij een kantoor is het een ander verhaal. Daar is een liftconfiguratie maken ingewikkelder, omdat je met veel verschillende factoren te maken hebt. Hoe is de entree? Hoeveel mensen komen er per week naar kantoor? Hoe is de ochtendspits en lunchpiek? Wat zijn de piekmomenten? Waar zit het restaurant? Deze vragen moet je eerst beantwoorden en dient als input voor de liftconfiguratie.
6 belangrijke criteria bij het bepalen van een optimale liftconfiguratie
Met slimme software, een computer en veel data maken we een liftsimulatie. In deze blog bespreken we de 6 belangrijkste criteria waar wij op letten bij het bepalen van een liftconfiguratie. Samen met de ontwikkelaar en/of gebouweigenaar kijken we naar:
1. Levensduur van een pand
De levensduur van een gebouw ontvangen wij van de opdrachtgever (ontwikkelaar of gebouweigenaar) en nemen we mee in onze liftsimulaties. Bij nieuwbouw is de levensduur van een pand al snel 50 jaar. Soms ook korter. Bijvoorbeeld door wetgeving die voorschrijft dat een gebouw er maar 20 jaar mag staan en daarna wordt gedemonteerd. Onze liften gaan lang mee, maar hebben ook verschillende levensduren. Bij een lange levensduur van 40-50 jaar is onze Nexiez lift de beste keuze. Bij een kortere (gebouw)levensduur (20-30 jaar) is de MOVE een logische zet.
Uiteindelijk moet het type lift perfect passen bij de levensduur en situatie van het pand. We rekenen door wat de meest efficiënte keuze is over de tijd dat het gebouw in gebruik is. Als het gebruik van de lift hoog ligt, dan is een kwalitatief betere lift slimmer. Deze is duurder, maar gaat langer mee. Zo kies je uiteindelijk voor de optimale levensduur, passend bij het gebouw.
2. Uitvoering van de lift
Hoe moet de lift eruit komen te zien? Op technisch vlak kijken we naar de vervoerscapaciteit. Hoe hoog moet de liftkooi zijn, welke type deuren heeft de lift nodig en hoe breed moeten ze worden. Daarnaast is er qua design van alles mogelijk. Denk aan hout op de wanden, een vloer met natuursteen of een volledig glazen lift. Qua uitvoering denken we actief mee en adviseren we waar nodig. In een appartementencomplex is het bijvoorbeeld handig als de liftkooi groot genoeg is om er een bankstel, rolstoel of brancard in te vervoeren. Onze MOVE lift plaatsen we vaak in appartementencomplexen. Onze Nexiez liften vind je vaker in kantoorgebouwen en hotels, want qua uitvoering en design biedt deze luxere lift meer opties.
3. Snelheid van de lift
De optimale snelheid van een lift berekenen we met liftsimulaties. We kijken naar het type gebouw, het gebruiksdoel, de hoogte en het aantal stopplaatsen. Deze informatie gebruiken we in de liftsimulatie, die we met een computerprogramma maken. Uit de simulatie komen de grafische kenmerken van de lift naar voren, zoals reistijd, wachttijd, kooibelading en gewicht. Zo ontdekken we uiteindelijk de optimale snelheid die de lift moet hebben. Snel of juist wat langzamer? Onze MOVE en Nexiez liften kunnen allerlei snelheden bedienen.
4. Capaciteit: mensen en goederen
Hoeveel mensen of goederen moet een lift vervoeren? Hoeveel liften heeft het gebouw nodig? Samen met de ontwikkelaar of gebouweigenaar achterhalen we hoeveel gebruikers en bezoekers het gebouw wekelijks heeft. Dit is waardevolle input om te berekenen hoeveel mensen – en soms ook goederen – één lift moet kunnen vervoeren. In een ziekenhuislift staan regelmatig brancards of karren met goederen, terwijl in hotels veel bezoekers een koffer of andere bagage bij zich hebben. Hier houden wij rekening mee in onze simulaties, zodat de lift de perfecte grootte krijgt. Niet te groot, niet te klein, maar de perfecte afmeting.
5. Intensiteit van liftgebruik
Hoeveel ritten maakt een lift per week? Dit heeft impact op de keuze voor het type lift. Een hotel heeft al snel 5000 liftbewegingen per week, terwijl een lift in een appartementencomplex er 1000 maakt. Heeft een hotel een kortere levensduur? Dan is het alsnog slim om voor een kwalitatief betere lift te kiezen, want de intensiteit van liftgebruik ligt hoog. Je komt dan snel uit op een duurdere lift, maar dat is wel noodzakelijk om aan de behoeften te voldoen. Intensiteit van gebruik proberen we zo goed mogelijk in te schatten en nemen we mee in onze liftsimulaties. Bij een hoge intensiteit van gebruik is onze Nexiez de meest geschikte lift, terwijl bij een lagere intensiteit de MOVE als winnaar uit de bus komt. Al is dat ook afhankelijk van vele andere factoren, zoals levensduur en capaciteit.
6. De beschikbare bouwkundige ruimte
Waar komen de liften in het pand en hoeveel ruimte is ervoor gereserveerd? Een architect geeft dit weer in zijn bouwtekeningen. Vanuit onze expertise analyseren we deze tekeningen en beoordelen we of de bouwkundige ruimte voor de liften voldoet. Het is voorgekomen dat er 3 liften stonden ingetekend, terwijl 2 liften voldoende waren. Of er bleek juist uit onze liftsimulaties dat er 3 liften nodig waren, terwijl er 2 stonden ingetekend. Verder is het voor de afstelling en besturing van de liften belangrijk dat ze vlak naast elkaar staan. Door de beschikbare bouwkundige liftruimte te analyseren en hierover te adviseren, zorgen we voor de optimale liftconfiguratie en voorkomen we mobiliteitsproblemen in de toekomst.
Het resultaat: een M-Use® “Fit for Purpose” liftinstallatie
Het bepalen van de optimale liftconfiguratie binnen het M-Use® gebruiksmodel is een zorgvuldig proces. We kijken bij de bovenstaande 6 criteria wat het beste type lift is, combineren alle factoren en maken een liftsimulatie voor ieder nieuwbouwproject. Zo komen we altijd met een onderbouwd liftvoorstel. Veranderen de uitgangspunten? Dan passen we makkelijk het adviesplan aan. Bijvoorbeeld als er een stopplaats komt te vervallen of als een restaurant toch in de kelder komt in plaats van op de bovenste verdieping. Zo krijgt ieder gebouw uiteindelijk zijn optimale liftconfiguratie.
Geïnteresseerd in het M-Use® gebruiksmodel voor jouw project?
Heb je vragen over M-Use® “Fit for Purpose” of ben je op zoek naar de perfecte lift voor een nieuwbouwproject?
Neem direct contact op