Personenliften

Personenliften zijn in te delen in verschillende soorten liften. Deze indeling kan gemaakt worden op basis van bijvoorbeeld afmeting en functionaliteit. Zo kan het zijn dat een personenlift in een bepaalde toepassing ook geschikt moet zijn voor een rolstoel of brancard. Aan de hand van de afmetingen uit het bouwbesluit en andere geldende normen wordt vervolgens de grootte van deze lift bepaald.

Bij Mitsubishi Elevator Europe zijn wij op de hoogte van de meest recente wet- en regelgeving omtrent personenliften. Vanuit deze kennis en onze ruime ervaring in het bouwen en onderhouden van liften voor verschillende toepassingsgebieden, voorzien wij u dan ook graag van het juiste advies over de mogelijkheden rond personenliften in uw project.

Hieronder vindt u een kleine impressie van de verschillende soorten personenliften die wij kunnen leveren. Dankzij onze eigen fabriek en engineering, zijn wij in staat om onze vijf standaard liftinstallaties aan te passen naar uw specifieke wensen.

ROLSTOEL-, BRANCARD- EN BEDDENLIFT

Rolstoellift

De afmetingen van een rolstoel zijn volgens het Handboek toegankelijkheid 900 bij 1.200mm. Het bouwbesluit noemt 1.050 bij 1.350mm als minimale afmetingen die benodigd zijn om een personenlift rolstoeltoegankelijk te maken.

Bij Mitsubishi houden we voor een rolstoellift minimaal 630kg aan als hefvermogen en 1.100 bij 1.400mm als afmetingen. De ervaring leert namelijk dat dit voor gebruikers van een rolstoellift net iets gebruiksvriendelijker is. Bovenop deze standaard uitgangspunten, voorzien wij onze rolstoelliften ook vaak van speciale kooi- en hal tableaus (of soms paaltjes) zodat ook het oproepen en bedienen van de liften gebruiksvriendelijk is. Vaak zien wij namelijk dat hier door veel andere leveranciers helaas te weinig rekening mee wordt gehouden, waardoor het gebruik van een rolstoellift in de praktijk erg stroef verloopt.

Brancardlift

De afmetingen voor een brancardlift zijn volgens het bouwbesluit minimaal 1.050 bij 2.050mm. Een brancardlift is verplicht in een woongebouw met een toegankelijkheidssector en meer dan zes woningen. Wanneer een gebouw precies een toegankelijkheidssector heeft kunt u terugvinden in het bouwbesluit of navragen bij een van onze adviseurs.

Wij adviseren echter bij meer dan zes woningen, indien mogelijk, altijd een brandcardlift toe te passen op een personenlift. Dit komt ten goede van de bereikbaarheid van het gebouw. Ambulancepersoneel kan zo alle verdiepingen met een brancard bereiken en snel ter plaatse zijn in noodgevallen.

Bij Mitsubishi is het hefvermogen van onze brancardlift 1.050kg en zijn de afmetingen 1.100 bij 2.100mm.

Beddenlift

De kooiafmetingen van een beddenlift komt voort uit de ISO 4190. Deze norm geeft aan hoe een bed met begeleiding in een lift past. Beddenliften worden hoofdzakelijk in ziekenhuizen of andere zorginstellingen toegepast.

Dankzij de hoge betrouwbaarheid en extra maatwerk mogelijkheden van onze liften, zijn wij vaak de gelukkige om beddenliften te leveren in een ziekenhuis. Hierdoor hebben wij inmiddels een ruime ervaring opgebouwd in dit segment en kunnen wij u vanuit de totale gebruikersbehoeften voorzien van een vakkundig lange termijn liftadvies over vervoerscapaciteit, voorkeursbestemmingen en beheer en onderhoudszaken.

Ook als u andere speciale wensen heeft omtrent toegankelijkheid, bent u bij ons aan het juiste adres om samen met u de juiste liftoplossing te realiseren.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor de verschillende soorten personenliften in uw project? Neem contact met ons op en wij voorzien u graag van meer informatie.

Brandweer- en evacuatielift

Brandweerlift

Een brandweerlift is een lift die gebruik door de brandweer toestaat tijdens brand en/of andere calamiteiten. De brandweer kan de personenlift dan gebruiken om bij de brandhaard te komen of mensen te evacueren. Een brandweerlift moet voldoen aan de norm NEN-EN 81-72

Wanneer er zich in een gebouw een verblijfsgebied boven de 20m vanaf peil bevindt, moet er een brandweerlift worden toegepast.

Als het om een woon-zorgcomplex gaat kan er ook bij een lagere hoogte voor gekozen worden om een brandweerlift uit te voeren om het evacueren van minder-zelfredzame personen met de lift mogelijk te maken.

Een brandweerlift dient op elke verdieping een stopplaats te hebben en in een brandwerend voorportaal uit te komen, tevens zal de liftschacht aan een minimale brandweerstand moeten voldoen.

Voor overige eisen en benodigdheden voor een brandweerlift verwijzen we u naar de NEN-EN 81-72

Brandweerlift
Evacuatielift

Evacuatielift

Een van de nieuwste innovaties van Mitsubishi Elevator Europe is de evacuatielift, een unieke functie in de huidige liftenmarkt.

Normaal gesproken kan een personenlift in geval van nood niet gebruikt worden voor evacuatie, behalve door de brandweer als het een brandweerlift betreft.

Bij het toepassen van deze nieuwe evacuatiebesturing kunnen bij nood wél mensen geëvacueerd worden met een personenlift.

Op vooraf bepaalde evacuatie/verzamel-verdiepingen wordt een evacuatie-tableau geplaatst wat door een  geïnstrueerd persoon (bijvoorbeeld een BHV-er) in werking gesteld kan worden.

Eerst vertrekt de lift naar de hoofdverdieping om de eventueel aanwezige personen uit de kooi te laten stappen.

Daarna vertrekt de kooi naar de evacuatieverdieping, via het normale schachttableau kan de personenlift door de BHV-er op deze verdieping naar de hoofdstopplaats gestuurd worden. Zodra de hele verdieping ontruimt is kan de evacuatiebesturing op normale stand worden gezet en kan de volgende verzamelverdieping worden ontruimd.

Op de hoofdstopplaats worden de personen opgevangen door een BHV-er en naar een veilige plaatst geleid.

Op deze manier kan er, bijvoorbeeld in een woon-zorgcomplex, toch geëvacueerd worden zonder dat dit direct door de brandweer gedaan moet worden. Een mooie toevoeging om uw gebouw nóg veiliger te maken.

» Download artikel Cobouw over evacuatieliften (PDF, 240Kb)

» Download artikel Liftinstituut over evacuatievesturing (PDF, 1MB)