Liftveiligheid en wetgeving: de belangrijkste ontwikkelingen

Liftnormen NEN-EN 81-20 en NEN-EN 81-50

De Europese normen EN 81-20 en EN 81-50 voor het ontwerp en de productie van liften brachten een grote verandering teweeg in de liftenwereld. Met de komst van beide normen is de toegankelijkheid en veiligheid voor liftpassagiers verbeterd, maar ook voor onderhoudsmonteurs. Zo bevat de EN 81-20 norm bijgewerkte veiligheidseisen voor de constructie en installatie van liften, terwijl de EN 81-50 de test- en keuringsvereisten voor bepaalde liftonderdelen definieert.

De EN 81-20 en EN 81-50 vervangen de EN 81-1 en EN 81-2 normen die in 1998 zijn geïntroduceerd. Alle liften die na 31 augustus 2017 in gebruik zijn genomen moeten aan de nieuwe normen voldoen. De belangrijkste wijzigingen in veiligheidsvereisten uit de norm EN 81-20 en EN 81-50 voor liftgebruik:

  • Detectiesystemen voor de liftdeuren
  • Vergrendelingssysteem van de kooideur
  • Verminderde brandgevoeligheid van liftkooimaterialen
  • Extra sterkte van schacht- en kooideuren en kooiwanden
  • Verbeterde kooi- en schachtverlichting
  • Nieuwe eisen voor onbedoelde kooibewegingen en een te hoge snelheid

Voor de liftonderhoudsmonteurs betekende de nieuwe normen:

  • Een controlestation in de put van de liftschacht
  • Een resetfunctie van de lift buiten de schacht
  • Toegangs-, inspectie-, en nooddeuren en veiligheidsscherm met tegengewicht
  • Veiligheidsruimtes op het kooidak en in de put
  • Verhoogde hekjes op het kooidak van de lift
  • Horizontale randen in de liftschacht

Ondanks de vele eisen en veranderingen, richten wij ons ook op andere belangrijke aspecten. Zo passen we steeds vaker moderne technologieën toe, zoals nood-evacuatiesystemen, sensoren en digitale monitoring, om storingen en opsluitingen te voorkomen.

Ontwikkelingen op het gebied van liftveiligheid

Bypass schakeling

lift deuren bewegenEen andere toevoeging op het gebied van veiligheid is de bypass schakeling. Deze bypass schakeling is nuttig als een liftmonteur een storing aan de schacht- en kooicontacten wil ontdekken. Elke schachtdeur heeft een contact die controleert of een schachtdeur dicht is. Dit is belangrijk, want pas als de schachtdeur gesloten is mag de liftkooi gaan bewegen. Nu kan er een storing optreden in zo’n contactpunt. Als liftmonteur wil je dan weten welk contact de storing veroorzaakt. Tegenwoordig zet je dan de bypass schakeling in. Deze schakelaar zorgt ervoor dat je als liftmonteur met de lift de veiligheidslijn van de kooi- of schachtdeuren veilig kunt overbruggen. Je gaat zo alle liftdeuren langs om te checken waar de onderbreking zit. Voorheen controleerden liftmonteurs met draadjes waar de storing precies zat. Soms werden de draadjes om de contacten te overbruggen vergeten en dit leidde tot levensgevaarlijke situaties. Bijvoorbeeld het wegrijden van de lift terwijl de schachtdeur nog open stond. Een bypass schakeling voorkomt dat de schacht- en kooideuren nog open staan als de lift in beweging komt. Daarnaast is het ontdekken van storingen makkelijker geworden.

Elektrische vang en snelheidsopnemer

Liftnormen zijn leidend en waarborgen de veiligheid van passagiers en liftonderhoudsmonteurs. Maar soms gaat de ontwikkeling van nieuwe veiligheidssystemen sneller dan de ontwikkeling van de liftnormen. Een voorbeeld hiervan is het elektrisch vangsysteem en de snelheidsopnemer bij de MOVE lift.

Iedere lift heeft een (mechanische) snelheidsbegrenzer, deze bedient de vang van de lift. Gaat een lift te snel? Dan valt de vang dicht en komt de liftkooi tot stilstand in de schacht. Om te ontdekken of een lift te snel gaat, is er een snelheidsopnemer. Bij de MOVE loopt de snelheidsopnemer langs een magneetband door de liftschacht. Hierdoor weet de boordcomputer precies waar de lift is, in welke richting hij gaat en hoe snel hij beweegt. Uiteindelijk worden het vangsysteem en de snelheidsopnemer bij de MOVE allebei elektrisch aangestuurd met behulp van software. Hierdoor is het systeem betrouwbaarder en maakt het weinig geluid. Daarnaast zijn beide innovaties nog niet terug te vinden in de nieuwste liftnormen. Zo werd de elektrische snelheidsopnemer eerst gecertificeerd door een keurende instantie, zoals het Liftinstituut of de Tüv, voordat we het mochten toepassen.

Verklein risico’s door liftkeuring en liftonderhoud

In Nederland is het verplicht om een lift minimaal één keer per jaar te laten controleren door een erkende installateur. Deze controle richt zich op veiligheidsmechanismen, technische werking, noodvoorzieningen en de reiniging van bewegende liftonderdelen. Om storingen en veiligheidsrisico’s te voorkomen is regelmatig liftonderhoud erg belangrijk.

De meest voorkomende oorzaken van liftstoring

Liftstoringen kunnen verschillende oorzaken hebben. Hieronder lees je de vier meest voorkomende oorzaken van liftstoringen en wat jij als liftgebruiker zelf kunt doen deze te voorkomen.

  • Overbelasting: wanneer het gewicht te zwaar is, kan de lift overbelast raken.
  • Verouderde onderdelen: als onderdelen zoals aandrijvingen, besturingssystemen of deuren verouderd zijn, kunnen ze na verloop van tijd problemen veroorzaken.
  • Oneigenlijk gebruik: als een lift niet op de juiste manier wordt gebruikt, kan dit leiden tot elektronische of mechanische storingen.
  • Onderhoudsgebrek: om storingen te voorkomen, moet een lift regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden.

Het is dus belangrijk om goed te letten op het aangegeven maximumgewicht en je daaraan te houden. Zorg ervoor dat de lift periodiek wordt onderhouden en laat verouderde onderdelen op tijd vervangen. Op die manier verklein je het risico op liftstoring en blijft de lift veilig in gebruik.

Wat te doen als je vast staat in een lift

Het kan gebeuren dat een lift toch storing krijgt en je vast komt te staan. In dat geval is het belangrijk om rustig te blijven en de juiste stappen te nemen. We vertellen je wat je wel en niet moet doen in zo’n situatie.

Dit moet je wel doen:

  • Druk op de noodknop om hulp in te schakelen.
  • Gebruik de lifttelefoon of het communicatiesysteem om contact op te nemen met de hulpdiensten of het onderhoudspersoneel.
  • Probeer kalm te blijven en wacht totdat er hulp is.

Dit moet je niet doen:

  • Probeer de lift niet zelf te repareren.
  • Raak niet in paniek.
  • Probeer niet zelf de deuren te openen of het mechanisme te forceren. Dit kan gevaarlijk zijn.

Toekomst: nadruk op veilig werken

Tijdens de demontage of sloop van oude liften zijn er de laatste jaren een aantal ongelukken gebeurd, waarbij monteurs ernstige verwondingen opliepen. Hoewel Mitsubishi hiervan bespaard is gebleven, vroegen deze ongevallen om actie. Daarom werken we samen met de Arbocommissie van de Nederlandse vereniging voor liften en roltrappen (VLR) nieuwe regels uit waar bedrijven, procedures, toezicht en gereedschappen aan moeten voldoen. Denk bijvoorbeeld aan heldere instructies voor de mensen die de lift gaan demonteren, zoals informatie over de status van de lift en waar gevaren op de loer liggen. Dit wordt geen norm, maar is wel een goede ontwikkeling op het gebied van veiligheid.

Man aan het lassen in een werkplaatsVerder voeren we sinds een aantal jaar controles uit op werkplekken van lopende projecten. We letten dan extra op de veiligheid van onze werknemers en de manier van werken. Het zijn geen bezoekjes om te controleren of het papierwerk in orde is, maar we bezoeken de werkplek en kijken of er echt veilig wordt gewerkt. Is een werkplek goed bereikbaar? Is er geen uitstoot van chemische stoffen? En zijn werknemers voldoende beschermd? Daarnaast letten onze directieleden extra op veiligheid, gezondheid en milieu op de werkplekken van monteurs en in onze fabriek. Bijvoorbeeld door te kijken of het gereedschap en de hijsmiddelen volstaan.

Meer informatie over liftveiligheid

Heb je vragen over liftveiligheid of wil je meer weten over de bovenstaande ontwikkelingen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. We helpen je graag.

Liftmodernisering: een uitdagend project in de Millennium Tower

Liften met een snelheid van 6 meter per seconde

De bestaande liften in de Millennium Tower Amsterdam zijn oorspronkelijk van een andere producent en gaven veel storingen. Soms wel drie tot vier keer per week. Dat leidde tot frustratie bij gebruikers. Mitsubishi heeft dit opgelost door de liften te voorzien van een nieuw Kooitableau (bedieningspaneel), besturingssysteem en nieuwe drukknoppen. Ook de bedrading in de schacht en machinekamers zijn vervangen. De grootste upgrade was de snelheid van de liften.

In totaal hebben we acht liften gemoderniseerd, waarvan vier liften met 13 stopplaatsen en een snelheid van drie meter per seconde. En vier liften met 24 stopplaatsen die zes meter per seconde halen. “Het was voor ons de eerste keer dat we zulke snelle liften installeerden,” vertelt Henk. “De liften gaan met zes meter per seconde omhoog en omlaag, wat neerkomt op een snelheid van ongeveer 22 km/u,” vult Patrick aan. Dat is uitzonderlijk snel. Gemiddeld hebben liften namelijk een snelheid van 2,5 meter per seconde.

Een goede samenwerking is de sleutel tot succes

De oorspronkelijke leverancier bleek de juiste besturingsoplossing niet te kunnen leveren, waardoor middenin de ontwikkelfase de overstap gemaakt moest worden naar een nieuwe leverancier. Dit bracht de nodige uitdagingen met zich mee. Het project werd voorgezet in samenwerking met een leverancier uit Duitsland. “Het was de eerste keer dat wij met hun samenwerkten, dus het opbouwen van een band was ook belangrijk,” vertelt Patrick.

“De besturingen van de liften waren gebaseerd op de regelingen van de vorige leverancier en moesten worden omgebouwd naar de nieuwe regelingen. Dat heeft bij de eerste lift aardig wat voeten in de aarde gehad,” laat Patrick weten. Omdat de werknemers van de Duitse leverancier een aantal dagen bij ons op locatie moesten zijn om te programmeren, verbleven zij in een hotel. Henk vult aan: “Ik ben die dagen ook in het hotel verbleven. Zo hadden we nauw contact met de leverancier en konden we een goede werkrelatie opbouwen.” Dit wierp al snel zijn vruchten af: de tweede lift werd een stuk sneller opgeleverd dan de eerste. “Dit soort situaties vragen om een goede planning en flexibiliteit,“ vertelt Patrick.

Ook Henk kwam voor de nodige uitdagingen te staan tijdens het project. “Op een gegeven moment stonden vier liften stil vanwege een datacommunicatieprobleem, terwijl iedereen in het pand naar beneden wilde voor de lunchpauze. Dat was wel even een stressmoment en tegelijkertijd ook een leermoment. Gelukkig hebben we het snel opgelost met de leverancier.”

Een mooi resultaat

Het was een uitdagend project, waarbij de sterke samenwerking tussen Henk en Patrick uiteindelijk tot een goed resultaat heeft geleid. Henk vertelt: “Patrick en ik zijn goed op elkaar ingespeeld en begrijpen elkaar. Dat werkt fijn.” Ook de samenwerking met de nieuwe leverancier was waardevol en voor herhaling vatbaar. Dankzij hun product zijn de liften razendsnel en voorzien van een terugvoedingseenheid, die energie teruglevert aan het elektriciteitsnet tijdens het afremmen. Een duurzame oplossing waardoor de klant extra kosten bespaart.

Bekijk al onze liftoplossingen Of neem direct contact op

MEEkijken met Eerste Monteur Nieuwbouw Lucien Brammerloo

Lucien begon met werken via een uitzendbureau. “Vanuit daar heb ik verschillende soorten banen gehad, vooral als lasser. Toen ik een klus kreeg bij Mitsubishi, voelde ik mij gelijk op mijn plek. Na een tijdje kon ik vast in dienst komen en 32 jaar later ben ik er nog steeds. Dat had ik van tevoren nooit gedacht. Mitsubishi is een fijn bedrijf om voor te werken en ik heb leuke collega’s.”

De werkzaamheden van een Eerste Monteur Nieuwbouw

Als Eerste Monteur Nieuwbouw kom je vooral veel op nieuwbouwlocaties, maar Lucien is nu bezig met een project in een bestaand pand. “We vervangen een lift die veel storingen heeft. Soms is een nieuwe lift goedkoper dan renoveren.” Lucien zijn werkdag begint rond half zeven s ’ochtends. “Ik ontbijt vaak eerst wat in de bouwcontainer, want daar is het lekker warm. Rond zeven uur ga ik aan het werk.” Meestal werkt Lucien zelfstandig aan een project, maar als het even stilligt omdat de bouw eromheen nog niet klaar is, helpt hij collega’s op een andere locatie.

Lucien werkt graag zelfstandig aan projecten, maar hecht ook veel waarde aan de samenwerking met collega’s. Die afwisseling maakt het juist zo leuk!” Geen dag is hetzelfde en je komt op veel verschillende plekken.

Van een lege schacht tot een goedwerkende lift

Lucien vertelt: “Aan het begin van een project is er alleen nog maar een lege liftschacht. We beginnen altijd met het opmeten van de schacht. Aan de hand van bouwtekeningen en elektrische schema’s installeren we verdieping na verdieping en zorgen we dat alles op de juiste plaats komt. Zoals de liftlijnen, de deuren en de bedieningsknoppen. We zijn pas klaar als de volledige lift in de schacht zit en alles goed werkt.” Een verdieping installeren duurt ongeveer een week. Hoe lang een project duurt, hangt dus af van hoe hoog de lift moet worden.

De Zalmhaventoren

Een van de meest bijzondere projecten voor Lucien was in de Zalmhaventoren in Rotterdam, het hoogste gebouw van Nederland. Hij vertelt: “Ik heb een paar maanden meegewerkt aan dit project, samen met collega monteurs. Normaal gesproken is er al een schacht en werken we vanuit daar omhoog. Het bijzondere aan dit project was dat we per verdieping met de bouw meegroeiden. Toen we helemaal boven waren, stonden we letterlijk in de wolken.”

Wat het werk zo leuk maakt

Wat Lucien zijn werk leuk maakt, zijn de collega’s en het product zelf. “De liften van Mitsubishi zijn echt mooi”. Ook komt Lucien op veel verschillende plekken. Meestal werkt hij aan projecten in het westen van Nederland, al wordt hij ook weleens ingezet in een andere regio. “Soms verblijf ik voor een project bijvoorbeeld een week in Limburg. Alleen eten ’s avonds is minder leuk, dus als het kan eet ik dan samen met collega’s.”

Zie jij jezelf net als Lucien ook werken als Eerste Monteur Nieuwbouw? Bekijk dan eens deze openstaande vacature. Of bekijk andere vacatures op onze vacaturepagina.

Liftmodernisering bij het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond

Toen de liften in het Elkerliek Ziekenhuis in de jaren 90 werden gebouwd, werkte Hans aan dit project als nieuwbouwmonteur. Nu bijna 30 jaar later, is hij projectleider bij de modernisering van dezelfde liften. “Het gebeurt vaker dat ik jaren later op eenzelfde plek terugkom voor een moderniseringsproject. Het is mooi om te zien dat klanten tevreden blijven over Mitsubishi,” vertelt Hans.

30 jaar de toekomst in

Op een gegeven moment neemt de bedrijfszekerheid van liften af en zijn ze toe aan modernisering. Zeker in een ziekenhuis is de bedrijfszekerheid van liften essentieel voor het vervoeren van patiënten, personeel en apparatuur. Bij de liftmodernisering in het Elkerliek ziekenhuis zijn verouderde liftcomponenten, zoals het besturingssysteem en deurmechanismen gerenoveerd en kregen de liften een flinke upgrade van moderne technologieën. Hans zegt: “Vergeleken met de oude liften gaan we 30 jaar de toekomst in. En dat is ook duidelijk te zien.”

Modernisering van vijf liften

Bij modernisering blijft de liftinstallatie zelf intact en worden verouderde componenten vervangen. Dit gebeurt vaak gefaseerd: eerst het besturingssysteem en enkele jaren later bijvoorbeeld de machine. Het project in het Elkerliek ziekenhuis was echter een uitzonderlijk grote modernisering, waarbij vijf liften tegelijk werden aangepakt.

Vier liften zijn gemoderniseerd door monteurs van Mitsubishi zelf. De deuraandrijvingen zijn vervangen en er zijn nieuwe fotocellijsten met kleurindicatie geplaatst voor betere deurbeveiliging. Groen betekent dat de deuren open zijn en rood dat de deuren sluiten. Zo is het voor de gebruiker duidelijk of de lift in beweging is en is er minder kans op aanrijding. Naast een nieuw besturingssysteem met modernere technologieën, zijn de frequentieregelingen, bedieningstableaus (in de cabine en op de schacht) en het interieur van de liften vervangen. Ook hangt er nu boven de toegang van iedere lift een TFT-scherm, waar de gebruiker op kan zien of de lift onderweg is.

Remote Monitoring System (RMS)

De liften zijn voorzien van een modem, verbonden met de microprocessor die de lift aanstuurt. Bij het detecteren van een probleem of storing wordt een melding opgeslagen in het systeem. “Het RMS-systeem maakt het mogelijk om op afstand mee te kijken en het probleem direct te beoordelen. Dit zorgt ervoor dat we snel kunnen schakelen, in plaats van op locatie het probleem uit te lezen en daarna pas materiaal te halen. Ook kunnen we zien als wachttijden veroorzaakt worden door mensen die in de deuropening staan of een karretje dat de deur blokkeert. Dankzij RMS kunnen we gebruikers hierop wijzen, waardoor de efficiëntie van de liftinstallaties verbetert,” licht Hans toe.

Uitbesteding

De vijfde lift in het Elkerliek ziekenhuis is een hydraulische lift. Waar de meeste liften werken met een tractiemachine, werkt een hydraulische lift op oliedruk. Onder een hydraulische lift zit een grote cilinder die doormiddel van oliedruk de lift omhoog en omlaag beweegt. De cilinder van de hydraulische lift in het Elkerliek Ziekenhuis was nodig aan vervanging toe. Deze was al ruim 50 jaar oud en had een tijdje in het water gestaan, waardoor roest kan ontstaan.

De zes meter lange cilinder onder de lift weegt 1600kg en de lift staat middenin het ziekenhuis. Het vervangen van deze cilinder bleek een grote uitdaging, waarvoor specifieke technische kennis nodig is. Om deze reden heeft Hans ervoor gekozen om de hydraulische lift uit te besteden aan een externe partij. “De spoedeisende hulp moest tijdelijk worden afgesloten om de oude- en nieuwe cilinder te kunnen verplaatsen. Zoiets vergt een strakke planning en nauwe samenwerking met het ziekenhuis,” vertelt Hans. Echter bleek de oude cilinder te groot om te verplaatsen. De cilinder is daarom weer teruggeplaatst in de schacht en in stukken gezaagd, zodat deze alsnog verwijderd kon worden. Hierna is de nieuwe cilinder, die iets korter is, door het ziekenhuis vervoerd en in de schacht geplaatst.

Efficiëntie door planning en samenwerking

Hans beschrijft zijn rol als projectleider als veelzijdig: “Ik ben de schakel tussen onze klanten, monteurs en leveranciers. Daarbij is duidelijke communicatie erg belangrijk, vooral als dingen anders lopen dan verwacht. Zoals bij de hydraulische lift, die unieke uitdagingen met zich mee bracht. In samenspraak met het ziekenhuis zorgde ik voor een strakke planning, zodat de dagelijkse ziekenhuisactiviteiten zo min mogelijk werden belemmerd. Zo konden we bijvoorbeeld rekening houden met de beschikbaarheid van liften voor traumateams en spoedoproepen.”

Is jouw lift ook aan modernisering toe? Wij moderniseren niet alleen onze eigen liften, maar kunnen bijna elk type lift voorzien van nieuwe componenten.

Meer over liftmodernisering

MEEkijken met Senior Electrical Engineer Tim Capello

Hoe ben je bij Mitsubishi terechtgekomen?

Ik heb het altijd al leuk gevonden om defecte elektrische apparaten uit elkaar te halen en onderdelen te hergebruiken om simpele schakelingen te maken. De keuze voor de opleiding Electrical Engineering was dus snel gemaakt. Na mijn opleiding kwam ik via een detacheringsbureau in de liftenwereld van Mitsubishi terecht. Een brede industrie met een mooie historie.

Hoe ziet een werkdag eruit voor jou?

Samen met collega’s verdiep ik mij in de nieuwste liftcomponenten op de markt en kijken we hoe we die het beste kunnen integreren in onze liftsystemen. Zo blijven we het product continu verbeteren. Ik regel vooral veel rondom de productie van de liften. Zo bedenken wij samenstellingen en maken we productie/kabeltekeningen die vervolgens uitgewerkt worden tot elektrische liftcomponenten. Daarna zorg ik voor de ‘Bill of Materials’ van elektrische componenten. Hiermee worden bestellingen geplaatst bij verschillende leveranciers. Binnen de standaardproductie luisteren we ook naar specifieke wensen van de klant. Als er bijvoorbeeld een bepaalde functionaliteit (tekst of pictogram) in de lift moet komen, zorg ik dat dit geprogrammeerd wordt in de liftcomponenten. Zo leveren we voor iedere klant een lift op maat.

Een variërende werkomgeving

Meestal werk ik twee dagen per week thuis. De rest van de week werk ik vanaf ons kantoor in Veenendaal, maar ben ik ook vaak buiten te vinden. Bijvoorbeeld voor energiemetingen of als er ergens een storing is. Ook ondersteun ik soms mijn collega’s op de bouw als zij tegen problemen aanlopen. Lekker gevarieerd dus.

Talloze mogelijkheden met de MOVE lift

Ik werk vooral voor de MOVE serie van Mitsubishi. Hiervoor gebruiken we de nieuwste technologieën, zoals het open besturingssysteem CANopen. Deze techniek wordt veel gebruikt in de liftenbranche. Veel liftsystemen hebben een gesloten besturing. Tim: ‘De Japanse lift, waaronder de Nexiez, is de Mercedes-Benz onder de liften’. De Japanse liften bijvoorbeeld zijn erg goed, gaan lang mee, maar om functies aan te passen is er veel kennis en training nodig.  Het voordeel van de MOVE serie is dat deze liften een open besturingssysteem hebben. Dat betekent dat je bij leveringstekorten systemen van andere leveranciers kan gebruiken als alternatief, zonder compatibiliteitsissues.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Werken in de liftenwereld brengt je op plekken waar andere mensen niet zo snel komen. Bijvoorbeeld op een verlaten verdieping van een ziekenhuis of op het dak van een hoog gebouw met prachtig uitzicht.

Mitsubishi als werkgever

Toen ik met mijn carrière bij Mitsubishi begon voelde ik mij welkom. Ik kreeg alle ruimte om te wennen aan het bedrijfsleven en de branche te leren kennen. Die ruimte om te leren voel ik nog steeds. Mitsubishi is een Japans bedrijf met een Nederlands karakter. Nuchter en open voor nieuwe ideeën.

Wat is het meest bijzondere project waar je aan hebt gewerkt?

Bij een Van der Valk hotel heb ik aan een mooi project gewerkt waarvoor we twee verschillende systemen hebben geïntegreerd. We hebben een robotstofzuiger gekoppeld aan een liftbesturing. Als de robotstofzuiger klaar is, geeft hij een seintje aan de lift. De lift gaat dan vanzelf open en brengt de stofzuiger naar een volgende verdieping.

Wil je net als Tim ook aan de slag in de veelzijdige liftenbranche? Bekijk dan onze openstaande vacatures.

Alles over Field Service Management en de verdere digitalisering van onze werkzaamheden

Data Driven Maintenance

Vergrijzing, een dreigend tekort aan technisch personeel en druk om onze expertise op peil te houden. In deze tijd zijn de juiste tools en digitalisering onmisbaar. Hiermee kunnen we planmatiger werken, onze tijd zo effectief mogelijk benutten en kwaliteit leveren op een steeds hoger niveau. Servicemanager Ben Pisters:

“Het stukje digitalisering noemen we Data Driven Maintenance (DDM). We registreren alle liften in ons systeem, inclusief bouwjaar, de componenten en wanneer die zijn vervangen. Onderdelen hebben een theoretische lifecycle, een gemiddelde levensduur. Sommige componenten zijn ritafhankelijk: hoe vaker een deur bijvoorbeeld opengaat, hoe meer slijtage er is. Andere componenten zijn simpelweg verouderd na een bepaalde tijd. Aan deze data koppelen we het Remote Monitoring System, dat onder meer het aantal ritten registreert. Wanneer het systeem aangeeft dat een onderdeel het einde van zijn levensduur nadert, ontvangt de monteur automatisch een seintje om een inspectie uit te voeren.”

Field Service App

Onze monteurs hebben de Field Service App op hun telefoon, die fungeert als digitale werkbon. Hierin krijgen zij taken toegewezen, zoals de inspectie van een onderdeel dat aan het eind van zijn levenscyclus raakt. Pisters: “Dat gaat volautomatisch. Na het voltooien van de taak geeft de monteur een terugkoppeling in het systeem, waarbij hij een conditiescore geeft. Die bepaalt de vervolgactie, zoals de vervanging van het onderdeel.”

Verbeterde planning en communicatie

De voordelen van Field Service Management zijn al merkbaar voor onze klanten. Storingen worden toegewezen aan monteurs op basis van onder meer vaardigheden en locatie. Afhankelijk daarvan wordt de best passende monteur naar de storing gestuurd. Dit resulteert in een verbeterde planning en responstijd. Bovendien voorzien we klanten sneller en accurater van informatie, omdat we deze informatie meteen kunnen doorbriefen. Dat zorgt voor meer inzicht en transparantie.

De toekomst: calamiteiten vóór zijn

Door het verzamelen en analyseren van liftdata kunnen we de levensduur van componenten steeds nauwkeuriger voorspellen. Voor de nabije toekomst betekent dit geen inschattingen meer gebaseerd op gevoel en ervaring, maar een systeem volledig gebaseerd op feiten. “Zo verlengen we de levensduur, zijn we calamiteiten en storingen voor en ontzorgen we de klant,” aldus Pisters. “Bovendien stelt deze data ons in staat om ons voorraadbeheer te optimaliseren, waardoor kritieke artikelen altijd beschikbaar zijn.”

Bij Mitsubishi Elevator Europe blijven we continu innoveren om een optimale inzet van mens, materiaal en middelen te garanderen. Met Data Driven Maintenance gaan we een toekomst tegemoet waarin lifecycle-management samengaat met effectiever onderhoud, voor de allerbeste service en kwaliteit.

Ben jij geïnteresseerd in liftonderhoud door MEE? Lees meer op deze pagina.

Of neem direct contact met ons op.

Re-use en refurbishment: de keuze vandaag bepaalt de toekomst

Kwaliteit en levensduur

Bij Mitsubishi Elevator Europe begint duurzaamheid bij de zeer hoge kwaliteit van onze producten. Ronald Koedam: “We begrijpen dat we materiaal te leen hebben uit de aarde en dat de gebruiksperiode van die materialen zo lang mogelijk moet zijn. Daarom streven we naar maximale kwaliteit en levensduur. Het voordeel daarvan is dat de lifecycle-analyse van onze producten bijzonder positief uitvalt. Door de lange levensduur belasten we de aarde minder.”

Maar ondanks de lange levensduur gaan ook onze onderdelen niet eeuwig mee. “Eenmaal aan het eind van hun lifecycle belandden deze producten traditioneel gezien op de afvalberg,” aldus Koedam. “Maar in plaats van waste, zetten wij nu in op hergebruik en refurbishment.”

Een nieuw leven voor liftonderdelen

We zorgen bijvoorbeeld voor refurbishment van printplaten, aandrijvingen en motoren. Die herstellen of upgraden we en geven we zo een tweede leven. Natuurlijk met gestelde kwaliteitsdoelen en de garantie van een nieuwe levensduur. Koedam: “De klant krijgt een herzien product en is uiteindelijk goedkoper uit, waarbij de service optimaal blijft. De lift presteert even goed als altijd. En dan is er nog de maatschappelijke toegevoegde waarde: de positieve impact op het milieu.”

M-Use® en M-Sure®

Bij Mitsubishi doen we er alles aan om onze liften zo lang mogelijk mee te laten gaan. Zo maken we gebruik van data-driven maintenance, waarin wij met intelligentie tot levensduurverlenging van bestaande installaties komen. Met ons unieke circulaire gebruiksmodel M-Use® en de doorontwikkelde variant M-Sure® verminderen we het materiaalgebruik aanzienlijk. De focus ligt hierbij op het optimaal vervangen van de essentiële onderdelen van een bestaande lift, voor een langere levensduur met minimaal grondstofgebruik.

De kern: service en garantie

De traditionele producent-leverancier is sterk gericht op het vullen van hun productiecapaciteit en het leveren van nieuwe producten, vertelt Koedam. “Maar dat is niet ons doel. Ons doel is het leveren van optimale service. Van inkopen, produceren en verkopen gaan wij over op terugnemen, refurbishen en het opnieuw inzetten van de dienstverlening. Die service zit diep in het DNA van ons bedrijf. We voelen ons meer service- en dienstverlener dan producent en leverancier. Dat maakt ons uniek ten opzichte van anderen in de markt.”

Koedam vervolgt: “We beloven een bepaalde service en zorgen altijd voor transparantie in de verwachtingen. In onze contracten verplichten wij onszelf om die verwachtingen na te komen. De klant loopt geen risico en heeft altijd duidelijkheid over de te verwachte performance.”

Kiezen voor de toekomst

Uiteindelijk draait het om verantwoordelijkheid nemen voor onze milieu-impact, zodat er ook een toekomst is voor de generaties na ons. Koedam citeert Gandhi: ‘The future depends on what you do today.’ “Wat we vandaag doen, bepaalt hoe de toekomst eruitziet. Dus laten we de aarde niet leegroven, maar respectvol met haar grondstoffen omgaan.”

Meer weten?

Lees hier meer informatie over M-Sure® of bekijk de M-Use® pagina.

Neem direct contact op

In de praktijk: onze adviesrol bij Van der Valk Zuidas

De uitdaging

Het Van der Valk-hotel op de Zuidas is een stadshotel dat bijzondere uitdagingen met zich meebracht. Adriaan van der Valk legt uit: “Op verdieping 1 t/m 4 bevinden zich parkeergarages, op verdieping 5 liggen de receptie en de restaurants en daarboven zijn er vergaderzalen en hotelkamers. Gasten komen dus op verschillende verdiepingen binnen, waar niet altijd menselijk toezicht is. We wilden vermijden dat er een onoverzichtelijke en onveilige situatie ontstond. Onze vraag aan Mitsubishi was daarnaast om de juiste hoeveelheid liften te bepalen, zodat alle gastenstromen efficiënt bediend werden met minimale wachttijden.”

Samen brainstormen

Van der Valk legde deze uitdagingen op tafel, waarna wij meedachten en adviseerden over mogelijke oplossingen. Adriaan: “MEE heeft manieren om het aantal liften te bepalen door het aantal bewegingen te berekenen. Maar er was slechts plek voor maximaal vijf liften. Zo zijn we samen aan de slag gegaan, eigenlijk met een klein bouwteam. Ik hield brainstormsessies met Head of Sales Ronald Koedam. Hij keek vervolgens of de ideeën ook inpasbaar en technisch uitvoerbaar waren en kwam dan met een voorstel terug. Zo sleutelden we samen net zo lang tot we bij een goede oplossing uitkwamen. Hierin kwamen onze expertises heel mooi samen. De expertise van techniek en liftbewegingen van MEE, en die van Van der Valk op het gebied van hotels en gastvrijheid.”

De oplossing

Uiteindelijk kreeg het hotel op de Zuidas vijf liften. Adriaan legt uit: “We hebben twee liften die alleen van verdiepingen 0 tot 5 gaan en twee liften die alleen van 5 tot 13 gaan. Zo zorgen we ervoor dat iedereen één keer van lift moet wisselen in de lobby, waar er toezicht is. Maar er is ook één schakellift in het midden. Daar zit een knop op met drie standen: we kunnen óf alle etages vrijgeven, óf we zetten hem van 0 tot 5, óf we zetten hem van 5 tot 13. Afhankelijk van het moment reguleren we dat. ’s Ochtends bij het ontbijt zetten we de lift bijvoorbeeld van 5 tot 13. Zodat je genoeg liften hebt om mensen naar het ontbijtrestaurant te vervoeren. Met deze schakellift konden we het probleem van veiligheid en gastvrijheid op een goede manier oplossen. Niemand hoeft nu lang te wachten. En gasten vinden het ook helemaal niet vervelend als ze op de vijfde etage moeten wisselen van lift, omdat het hen een gevoel van veiligheid geeft.”

Prettige samenwerking en nazorg

De samenwerking voor het traject verliep zeer goed, aldus Adriaan. “Zowel bij het maken van de afspraken als tijdens de bouw zelf. Er is oog voor de relatie en niet alleen de letter van het contract. Dat kan een familiebedrijf waarderen.”

Ook na de oplevering hielpen we waar nodig. Bij ingebruikname van het pand en de laatste controle door de brandweer werden er bijvoorbeeld nog nieuwe wensen geuit. Adriaan: “Bij de keuring van de brandweer bleek er toch nog iets anders te moeten worden ingesteld. Dat werd direct opgelost en geregeld. Daarna is er nog fine-tuning geweest van de installaties. Als je op tijd communiceert en in contact blijft met elkaar, worden de verwachtingen ingevuld.”

Duurzame relatie

Waarom Van der Valk koos voor Mitsubishi? Adriaan: “We hebben een jarenlange relatie met elkaar. MEE en ik hebben goede gebundelde afspraken gemaakt, niet alleen voor dit project, maar voor meerdere locaties. Hun persoonlijke benadering sluit goed aan bij die van mij. MEE is sowieso onze preferred partner voor liften, de eerste naar wie we toegaan. Je krijgt altijd uitstekende kwaliteit. Niet alleen van het product zelf, maar ook het hele serviceapparaat eromheen, zoals storingsdiensten. En de monteurs zijn ontzettend kundig en betrokken, ze staan altijd voor je klaar.”

Inmiddels is het hotel op de Zuidas al een tijd open. Hoe bevallen de liften? “Goed,” vertelt Adriaan. “De kwaliteit van Mitsubishi staat buiten kijf.”

Heb je ook advies op maat nodig? Neem contact met ons op.

Foto van het exterieur van het Van der Valk Zuidas-hotel. Het is donker en het hotel is verlicht.

Nieuwsgierig naar andere Van der Valk-projecten die we hebben uitgevoerd? Bekijk onze collagepagina!

Onze adviserende rol: zo denken we met jou mee

Onze consultancy: kwaliteit en gebruiksgemak staan voorop

Bij Mitsubishi Elevator Europe zijn we meer dan alleen een liftleverancier. Je kan ook bij ons terecht voor advies. Daarbij gaan we altijd voor de meest kwalitatieve, duurzame oplossing. “Onze visie is gebaseerd op het gebruik van hoogwaardige materialen en het leveren van de beste dienstverlening,” aldus Ronald Koedam, Head of Sales bij Mitsubishi Elevator Europe. “Daarin onderscheiden we ons. Vanwege de betere kwaliteit zijn onze materialen namelijk langer te gebruiken, en treden er minder gebreken op in je lift.”

Meedenken van begin tot eind

Voor de beste dienstverlening zijn we het liefst zo vroeg mogelijk betrokken bij jouw project. Dan kunnen we namelijk al in een planontwerpfase meedenken over hoe de lift in jouw gebouw zal functioneren. We geven advies en doen aan planoptimalisatie, door onder meer het minimaliseren van de schachtoppervlakte. Hoe zit het bijvoorbeeld met de locatie en schacht van de lift? Hoeveel liften heb je nodig? Hoe groot moet de lift zijn en hoe snel moet hij gaan? En natuurlijk denken we ook mee over zaken als (bestemmings)besturing, beveiliging en toegankelijkheid voor mindervaliden.

Daarbij durven we kritisch te zijn. Wil je bijvoorbeeld een lift aan de buitenkant van je complex? Daar zijn technische oplossingen voor, maar dat is niet altijd even handig. Denk aan verhoogde energiekosten voor verwarming. Bij ons kun je rekenen op een eerlijk advies. Accountmanager Peter Termaat: “Soms willen klanten een bepaald aantal liften, maar door de keuzes die je maakt, kan je soms dezelfde prestaties leveren met minder liften. We geven dan eerlijk aan dat er een lift uit kan. We willen namelijk echt kwalitatieve plannen leveren. Dat is belangrijker dan zoveel mogelijk liften verkopen.”

Consultancy in de praktijk: de MOVE corporatielift

In onze consultancy denken we niet alleen aan jou als klant, maar ook aan de eindgebruikers. Onze MOVE corporatielift bijvoorbeeld is een lift speciaal voor woningcorporaties. Het zijn bewoners die daar gebruik van maken. Op basis van hun gedrag maken we de plannen voor een geschikte lift voor de doelgroep. Gaat het bijvoorbeeld om studentenhuisvesting? Dan heb je het hele jaar door veel verhuisbewegingen, waardoor één lift waarschijnlijk niet genoeg is. Of heb je een vandaalgevoelig complex en gebeuren er weleens ongelukjes in de lift? Dan zorgen we voor een vochtdichte vloer.

Onze MOVE-liften hebben daarnaast een opensource-technologie. Dat betekent dat de onderdelen vrij verkrijgbaar zijn, en je het onderhoud van de lift niet per se bij ons hoeft af te nemen. Ronald Koedam: “Wij willen dat klanten met ons samenwerken vanwege onze kennis en kunde, en omdat ze ons een fijne en betrouwbare partner vinden. Niet omdat ze met ons móeten samenwerken. Geen gedwongen huwelijk, maar een goed huwelijk.”

Vrijblijvend advies

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: kwaliteit en gebruiksgemak staan bij ons op de eerste plaats. Wil je advies bij ons inwinnen? We denken graag met je mee, zonder dat je ergens aan vastzit. Je bent niet verplicht om daarna een lift bij ons af te nemen.

Heb je ook advies op maat nodig? We helpen je graag! Neem contact met ons op.

Liftrenovatie: verleng de levensduur van je lift!

Wanneer is een liftrenovatie interessant?

Er zijn verschillende situaties waarin het verstandig is om je lift aan te pakken. Bijvoorbeeld:

• Je lift voldoet niet meer aan de huidige veiligheids- en prestatienormen.
• Er zijn technische problemen, zoals storingen of andere gebreken.
• Je lift zorgt voor hoge energiekosten.
• De toegankelijkheid van je lift laat te wensen over. Je lift is bijvoorbeeld niet rolstoelvriendelijk, of er past geen brancard in.
• De uitstraling past niet meer bij de rest van het gebouw.
• Je gebouw krijgt een andere bestemming.

Op welke manieren kun je je lift renoveren?

Bij een renovatie kun je kiezen voor een vervanging of een modernisering van je lift. Bij een vervanging zetten we een geheel nieuwe lift in de bestaande schacht. Dit is bijvoorbeeld nodig als de lift veel wordt gebruikt of al een aantal jaren oud is. Of omdat je gebouw een andere bestemming krijgt.

Bij een modernisering vervangen of upgraden wij bepaalde onderdelen. Zo verbeter je eenvoudig en snel de uitstraling en prestaties. Een voordeel van liftmodernisering is dat wij dit snel kunnen realiseren. En daarbij scheelt het moderniseren van een lift veel kosten in vergelijking met het plaatsen van een compleet nieuwe lift.

Hoe helpen we jou hierbij?

Door een goede analyse brengen wij jouw lift in beeld. Gaat deze nog mee, geen probleem! Is het tijd om je lift te renoveren? We staan voor je klaar om een voorstel uit te werken.

Gratis inspectie en meerjaren-onderhoudsplan

Elke renovatie is anders. Daarom beiden wij een gratis liftinspectie aan. Voordat we beginnen, komen we je lift bekijken en geven we een eerlijk advies. Daar hoort eventueel ook een prijsindicatie bij, en een meerjaren-onderhoudsplan. Natuurlijk denken we hierin met je mee. Samen kijken we wat er binnen jouw budget en wensen mogelijk is.

Brede kennis en vrije toegankelijkheid

Natuurlijk hebben we kennis van onze eigen liften, maar dat hebben we ook van liften van andere fabrikanten. Zo kunnen we bijna elk fabricaat voorzien van nieuwe componenten. We hebben daar speciale moderniseringskits voor ontworpen. Moet er bijvoorbeeld een besturingssysteem worden vervangen van een andere fabrikant? Dat doen we vlot. En we zetten er meteen een vrij-programmeerbare (open-source) besturing in. Deze heeft geen technische bescherming, waardoor iedereen onderhoud kan plegen. Zo ben je niet afhankelijk van een vaste partij.

Verduurzaming

Het verduurzamen van je lift is een reden om te kiezen voor een liftrenovatie. De nieuwste technologie is namelijk bijna altijd zuiniger in energie. Tijdens een inspectie onderzoeken we of we de aansluitingen van je lift kunnen optimaliseren. Ook daar hebben we een speciale moderniseringskit voor. Zo verlagen we de aansluitwaarden en de kosten aan vastrechten. Dat is goed voor je portemonnee én het milieu.

Ook kleinere aanpassingen hebben impact. Zo vervangen we halogeenlampen of TL-lampen door ledverlichting. Niet alleen in de cabine, maar ook in de schacht. En als de lift een tijdje niet wordt gebruikt, gaat het besturingssysteem op stand-by en het licht uit.

Datagedreven onderhoud

Op dit moment zijn we druk bezig met het implementeren van datagedreven onderhoud. Dat betekent dat we precies meten hoe een lift gebruikt wordt. Bijvoorbeeld: hoe vaak loopt de lift en op welke verdiepingen stopt hij het meest? Die data is ontzettend waardevol, omdat het inzicht geeft in het (verwachte) gebruik en de (verwachte) slijtage. Aan de hand van deze data maken we een meerjaren-onderhoudsplan op maat.

De hoogste kwaliteit

Bij Mitsubishi Elevator Europe staan we voor de kwaliteit van onze producten en onze dienstverlening. We werken alleen met onderdelen van het hoogste kaliber. We leveren preventief onderhoud om storingen voor te zijn, plus een uitstekend meerjaren-onderhoudsplan. Alles voor een goede, veilige en betrouwbare lift met een zo lang mogelijke levensduur.

Wil je meer weten over de mogelijkheden op het gebied van liftrenovatie? Neem dan contact met ons op. Of vraag direct een liftinspectie aan.